Kuburović i Bramerc o napretku Srbije u procesuiranju ratnih zločina

Ministarka pravde Nela Kuburović sastala se sa bivšim glavnim tužiocem Haškog tribunala, a sadašnjim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom, sa kojim je razgovarala o napretku Srbije u oblasti procesuiranja ratnih zločina.

Serž Bramer  je istakao da je potrebno unaprediti regionalnu saradnju Srbije, BiH i Hrvatske, kao i ojačati kapacitete Tužilaštva za ratne zločine.

On je pozitivno ocenio usvajanje Nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i Tužilačke strategije, ali i ukazao da je neophodno uložiti dodatne napore u njihovo sprovođenje, što pre svega podrazumeva pokretanje novih slučajeva.

Ministarka Kuburović je istakla da je Srbija nedvosmisleno posvećena procesuiranju ratnih zločina i podsetila da je formirano radno telo, koje prati implementaciju mera iz Strategije. Ona je rekla da izveštaje tog tela usvaja i sama vlada, kao i da su oni dostupni na sajtu Ministarstva pravde.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Kuburovićeva je naglasila da je ona na visokom nivou, posebno kada je reč o saradnji sa BiH, da su srpski pravosudni organi priznali određene sudske presude iz BiH, kao i da je došlo i do preuzimanja gonjenja u nekim slučajevima gde su bile ispunjene sve pravne pretpostavke.

Kada je reč o odnosima sa Hrvatskom, ona je istakla da je održan posle više godina sastanak ministara pravde, čiji je rezultat bio formiranje dve Komisije, koje za zadatak imaju rešavanje pitanja ratnih zločina na bilateralnom nivou, kao i razmenu ažuriranih spiskova lica za koje se sumnja da su počinile ratne zločine.

Govoreći o kapacitetima Tužilaštva za ratne zločine ministraka je navela da je nedavno izabran jedan zamenik tužioca, kao i da je izbor za još dva u toku, dok je Bramerc naglasio da njegov cilj upravo da bude podrška implementaciji i nacionalne i tužilačke strategije, kao i daljem unapređenju regionalne saradnje.

Ministarka Kuburović je na sastanku još jednom istakla spremnost Srbije da preuzme procesuiranje slučaja Vjerice Radete i Petra Jojića, jer su nadležni sud i tužilaštvo potvrdili da su ispunjene sve pravne pretpostavke za to.

Poseta Srbiji deo je Bramercovih priprema za predstavljanja redovnog Izveštaja o radu Mehanizma na sednici Saveta bezbednosti u Njujorku.

broj komentara 0 pošalji komentar