Optužnica protiv Čovića treći put vraćena na dopunu

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje Specijalnog suda kojim je bila potvrđena optužnica protiv nekadašnjeg šefa Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojše Čovića i još šest osoba u vezi sa otkupom i izgradnjom nekretnina na KiM i naložio da se u tom slučaju dopuni istraga.

To znači da će optužnica po treći put biti vraćena tužilaštvu za organizovani krminal, pošto ju je pre potvrđivanja u januaru ove godine, Specijalni sud već dva puta vraćao na dopunu istrage.

Portparol Apelacionog suda Mirjana Piljić rekla je Tanjugu da je taj sud ukinuo prvostepeno rešenje o potvđivanju optužnice od 9. januara i spise predmeta vratio Specijalnom sudu, kome je naložio da naredi "dopunu istrage kako bi se pribavili svi dokazi o činjenicama koje su premet dokazivanja".

Apelacioni sud je, kako je napomenula, zaključio da se osnovano žalbama ukazuje da je prvosteno rešenje doneto uz bitne povrede odredbi krivičnog postupka, odnosno da nedostaju jasni razlozi o odlučnim činjenicama, a što je po stavu tog suda, posledica nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

"Naime, prvostepeni sud je bio dužan da jasno i određeno navede iz kojih dokaza proizlaze činjenice na kojima se zasniva opravdana sumnja da su okrivljeni izvršili krivična dela koja su predmet optužbe na način kako je to opisano u optužnici, a što nije učinio", navela je Piljić.

Dodala je da je, s obzirom na iznete primedbe, Apelacioni sud naložio da prvostepeni sud naredi dopunu istrage kako bi se pribavili svi dokazi o činjenicama koje su premet dokazivanja.

Prvi put optužnicu protiv Čovića i ostalih tužilaštvo je sudu dostavilo na potvrđivanje 15. januara 2016. godine, drugi put u januaru 2017. i treći put krajem prošle godine.

Detalji optužnice nisu saopšteni javnosti, ali je Tužilaštvo za organizovani kriminal u avgustu 2014. godine sapštilo da pokreće istragu protiv Čovića i ostalih zbog sumnje da su od januara 2003. godine do sredine septembra 2005. godine izvršili krivična dela zloupotreba službenog položaja, zloupotreba odgovornog lica i primanje mita, a u vezi posla otkupa i izgradnje nekretnina na KiM.

Optužnicom su obuhvaćeni Čović, bivša sekretarka Koordinacionog centra Anđelka Radenković, bivši načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Dragan Kalaba i vlasnik privatnih firmi "Komgrap gradnja", "Daki" i "Masters".

Oni su, kako je tada saopšteno iz tužilaštva, osumnjičeni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od oko 10 miliona evra.

Tužilaštvo sumnja da su u poslu otkupa nekretnina u Severnoj Kosovskoj Mitrovici, Čović, Radenković i Kalaba, u prethodnom dogovoru sa vlasnicima privatnih firmi omogućili da se na osnovu fiktivne dokumentacije izvrše nezakonita plaćanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво