Vučinić oslobođen za ometanje hapšenja Miloševića

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi Sinišu Vučinića i još trojicu okrivljenih za ometanje hapšenja nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u vili "Mir" u martu 2001. godine, jer nije dokazano da su izvršili krivična dela za koja se terete.

Nakon decenijskog krivičnog postupka, pored Vučinića od optužbi za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" pravosnažno su oslobođeni Ratko Zečević, Saša Matić i Dejan Đikić, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Sud je u aprilu 2012. godine, zbog nastupanja apsolutne zastarelosti, obustavio postupak protiv još 23 optužena za nedozvoljeno držanje oružja i ometanje policije u obavljanju službene radnje - prilikom hapšenja Miloševića.

U ovom postupku Vučiniću, Zečeviću, Matiću i Đikiću sudilo se zbog optužbi da su 31. marta 2001. godine u vili "Mir", upotrebom vatrenog oružja na mestu gde je okupljen veći broj ljudi izazvali opasnost za život i telo ljudi, tako što su neovlašćeno nosili vatreno oružje i municiju čije nabavljanje, držanje i nošenje građanima uopšte nije dozvoljeno.

Tom prilikom su, prema navodima nedokazane optužnice, ispalili više projektila iz vatrenog oružja u pravcu zadnjeg ulaza rezidencije predsednika SRJ objekta "Mir" prema Ulici Konavljanska bb, usled čega je policijski službenik S. S. zadobio teške telesne povrede, dok je oštećeni fotoreporter A. I. zadobio lake telesne povrede.

Apelacioni sud u Beogradu je ovom odlukom potvrdio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda u Beogradu iz oktobra 2017. godine, pošto je odbio žalbu tužilaštva.

Prema oceni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da iako za Zečevića i Vučinića postoje indicije da su bili u kontaktu sa oružjem, "nema pouzdanih dokaza iz kog oružja su pucali, nije utvrđeno mesto gde su se eventualno tom prilikom nalazili, ni udaljenost mesta odakle su pucali od mesta na kome je nastupila posledica".

U slučaju Matića i Đikića, drugostepeni sud navodi da je pravilno prvostepeni sud zaključio da hici koje su ovi okrivljeni po sopstvenom priznanju ispalili u vazduh ni na koji način nisu mogli prouzrokovati teže posledice u vidu teške telesne povrede kod policajca S. S.

Takođe, u optužnici nisu navedeni fabrički brojevi oružja koje su tom prilikom imali ovi okrivljeni, a sporne čaure su prema nalazu veštaka su ispaljene iz oružja sa označenim i utvrđenim fabrickim brojevima, smatra Apelacioni sud.

"Prvostepeni sud je, po nalaženju Apelacionog suda, pravilnom ocenom izvedenih dokaza potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i došao do zaključka da nema dovoljno pouzdanih dokaza da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret optužnim aktom i oslobodio ih od optužbe", zaključeno je u pravosnažnoj presudi.

Na optužnici su svojevremeno bile ukupno 34 osobe, ali su neki u međuvremenu preminuli, a protiv drugih je postupak obustavljen zbog zastarelosti.

broj komentara 0 pošalji komentar