Tužilaštvo traži 12 godina za Ulemeka zbog pobune JSO

Tužilaštvo za organizovani kriminal predložilo je sudu da bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju osudi na 12 godina zatvora zbog organizovanja oružane pobune te jedinice u novembru 2001. godine, dok je za ostale optužene predložilo kazne od tri do deset godina zatvora.

Ulemek nije bio na čelu JSO u vreme pobune, ali je, prema stavu tužilaštva, imao ključni uticaj na jedinicu koja je bila u sastavu Resora državne bezbednosti.

Tužilaštvo je preložilo sudu da tadašnjem komandantu JSO Zvezdanu Jovanoviću izrekne kaznu od deset godina zatvora, dok je za pripadnike jedinice Miću Petrakovića i Dragoslava Krsmanovića tražilo po pet godina zatvora.

Za Veselina Lečića predložilo je četiri godine zatvora, a za Dragišu Rodića i Vladimira Potića po tri godine zatvora.

Tužilaštvo smatra da je tokom postupka dokazano da su optuženi krivi za krivično delo za koje su optuženi.

Što se tiče Dušana Maričića Gumara, koji je u vreme pobune takođe bio komandant jedinice, medicinskim veštačenjem koje je zimus predstavljeno ocenjeno je da nije sposoban da prati suđenje.

Ulemek, Jovanović i Maričić u požarevačkom zatvoru Zabela izdržavaju maksimalne kazne zatvora od po 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Ostali optuženi se brane sa slobode.

Nakon izlaganja završnih reči optuženih i njihovih branilaca, sud će zakazati izricanje prvostepene presude gotovo 16,5 godina od spornih događaja, za koje optuženi od početka tvrde da su predstavljali njihov protest, a ne pobunu.

Tužilaštvo u optužnici navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. godine JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića da prekine sa pobunom.

Blokada auto-puta u dva navrata 

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao auto-put.

Prvi put je to učinjeno 10. novembra na auto-putu Novi Sad – Subotica u blizini Vrbasa, a drugi put 12. novembra blokadom auto-puta kroz Beograd kod Centra "Sava".

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Takvim postupanjem Jedinice bili su neposredno ugroženi bezbednost i ustavni poredak zemlje, navodi se u optužnici.

Protest JSO je prekinut nakon što su Petrović i Mijatović podneli ostavke, dok Mihajlović to nije učinio.

Optuženi su u svojim odbranama mahom tvrdili da je Jedinica bila bila obmanuta, jer je uhapsila braću Banović, koji su potom izručeni Tribunalu u Hagu, iako je postojao dogovor da se njeni pripadnici ne koriste za privođenje haških optuženika.

Komandantima JSO je navodno rečeno da su u pitanju opasni kriminalci koji će pružati otpor i da niko nije spominjao Haški tribunal, ali se ispostavilo drugačije.

Tadašnji čelnici DB-a Goran Petrović i Zoran Mijatović su odbili da pričaju sa Jedinicom koja je bila u sastavu DB-a, što je rezultiralo nezadovoljstvom.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 08. maj 2018, 21:46)
anonymous [neregistrovani]

tegovi

od obicne kradje tegova do legije stranaca,komandanta elitnih jedinica...to sve samo moze kod nas.sto veci lopov to veca cast.

(utorak, 08. maj 2018, 17:35)
anonymous [neregistrovani]

Za razna

ubistva dajete ljudima po 3, 5, 10 godina, a sada za jednu nazovi pobunu (ljudi izasli do Sava Centra dzipovima pa se vratili u baze) trazite citavih 12 godina ! I posle kazete, nema politike u Pravu, Sudstvo je nezavisno, e moja Srbijo ... placi !