Krivične prijave zbog sumnje na utaju i pranje 350 miliona dinara

Zbog sumnje na poresku utaju u iznosu od 212 miliona dinara i pranje novca od 138 miliona dinara, Poreska policija podnela je krivične prijave protiv sedam lica.

Poreska policija je podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal sedam krivičnih prijava protiv sedam odgovornih lica privrednih subjekata, saopštila je Poreska uprava.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo poreske utaje čime su oštetili budžet Srbije za 212.889.253,81 dinara, kao i krivično delo pranje novca kojim su protivpravno pribavili imovinsku korist od 138.402.183,05 dinara, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni se terete da su koristili usluge takozvanih "fantom" i "peračkih preduzeća" organizovane kriminalne grupe koja je uhapšena krajem prošle godine i to po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Zatim su u svom poslovnom knjigovodstvu, kaže se u saopštenju, evidentirali račune "peračkih" i "fantom" preduzeća sa neistinitom sadržinom o navodno isporučenoj robi ili pruženim uslugama, na osnovu kojih su koristili pravo na umanjenje poreske obaveze poreza na dodatu vrednost.

Navedene račune koristili su i kao osnov za prenos novca na poslovne račune preduzeća pod kontrolom organizovane kriminalne grupe, a ta sredstva bi se usmeravala na lične račune većeg broja fizičkih lica i uz proviziju, vraćala uplatiocima, odnosno vlasnicima privrednih subjekata.

Na taj način izbegnuta je i obaveza plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

broj komentara 0 pošalji komentar