Krivične prijave zbog sumnje na utaju i pranje 350 miliona dinara

Zbog sumnje na poresku utaju u iznosu od 212 miliona dinara i pranje novca od 138 miliona dinara, Poreska policija podnela je krivične prijave protiv sedam lica.

Poreska policija je podnela Tužilaštvu za organizovani kriminal sedam krivičnih prijava protiv sedam odgovornih lica privrednih subjekata, saopštila je Poreska uprava.

Oni se sumnjiče da su počinili krivično delo poreske utaje čime su oštetili budžet Srbije za 212.889.253,81 dinara, kao i krivično delo pranje novca kojim su protivpravno pribavili imovinsku korist od 138.402.183,05 dinara, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni se terete da su koristili usluge takozvanih "fantom" i "peračkih preduzeća" organizovane kriminalne grupe koja je uhapšena krajem prošle godine i to po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal.

Zatim su u svom poslovnom knjigovodstvu, kaže se u saopštenju, evidentirali račune "peračkih" i "fantom" preduzeća sa neistinitom sadržinom o navodno isporučenoj robi ili pruženim uslugama, na osnovu kojih su koristili pravo na umanjenje poreske obaveze poreza na dodatu vrednost.

Navedene račune koristili su i kao osnov za prenos novca na poslovne račune preduzeća pod kontrolom organizovane kriminalne grupe, a ta sredstva bi se usmeravala na lične račune većeg broja fizičkih lica i uz proviziju, vraćala uplatiocima, odnosno vlasnicima privrednih subjekata.

Na taj način izbegnuta je i obaveza plaćanja poreza na dohodak građana i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, navedeno je u saopštenju Poreske uprave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво