Dejanu Slaviću određen pritvor do 30 dana

U Osnovnom sudu u Prištini danas je Dejanu Slaviću iz Obilića određen pritvor do 30 dana, zbog sumnje da je navodno počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom tokom sukoba na Kosovu i Metohiji.

Advokat Nebojša Vlajić, branilac uhapšenog Slavića, preneo je RTS-u da je dobio rešenje suda o određivanju pritvora, u kojem se navodi da Slavića povezuju sa stradanjem grupe albanskih civila, 27. marta 1999. godine u naselju Kruševac kod Obilića. 

Branioci smatraju da su u pitanju prijave albanskih civila, a u većini dosadašnjih slučajeva uhapšenih Srba, pokazalo se da su svedočenja protiv njih bila lažna, što zbog pritiska da prodaju ili odustanu od povraćaja prava na svoje imanje.

Tokom istražnog pritvora, tužioci će ispitati svedoke ovog događaja i odrediti dalje mere prema Slaviću, dodao je Vlajić.

Slavić je uhapšen pre dva dana na punktu Jarinje na severu Kosova. Do 2003. godine živeo je u Obiliću, a trenutno živi u Lazarevcu.

U reakciji Kancelarije za Kosovo i Metohiju navodi se da je hapšenjem Slavića nastavljena antipravna, nedemokratska praksa hapšenja na osnovu tajnih spiskova, koji su, kako je dosadašnje iskustvo pokazalo, pravljeni uglavnom na osnovu lažnih dojava i svedočenja.

"Cilj ovakve prakse je stvaranje nespokoja i straha u redovima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ograničavanje slobode kretanja i obeshrabrivanje povratka interno raseljenih lica", kažu u Kancelariji.

Ističu da se hapšenje događa u očekivanju prvih optužnica Specijalnog suda za procesuiranje zločina pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je Dejanu Slaviću obezbedila pravnu pomoć.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. maj 2018, 14:18)
anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe

Puno bolje od prve pomoći bi bio neki lek protiv te njihove bolesti hapšenja Srba u cilju zastrašivanja.