Prve optužnice Specijalnog suda na jesen?

Prištinski advokat Arianit Koci, izjavio je da očekuje, da prve optužnice Specijalnog suda za zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova budu podignute do jeseni ove godine.

Na prve optužnice čeka se od 2015. godine, kada je pod okriljem Evropske unije formiran Specijalni sud, nakon izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Koci, inače jedan od 40 akreditovanih advokata Specijalnog suda, rekao je prištinskim medijima da su u Sudu počeli da rade na obezbeđivanju naselja u Hagu i na pripremi svojih timova.

"Zvanični početak rada Suda je usko povezan sa podnošenjem optužnica. Dakle, kada bude podignuta prva optužnica, sud je funkcionalan, jer optužnica počinje pod predviđenom pravnom procedurom", rekao je Koci.

Dodaje, međutim, da nema tačnih podataka o tome kada će se to dogoditi, ali da očekuje da će Sud započeti svoj rad tokom jeseni ove godine.

Sud je postao operativan u julu prošle godine, stupanjem na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, i od tada nema pravnih prepreka za podizanje optužnica.

Iz Suda nije bilo zvanične najave kada bi prve optužnice mogle da budu podignute.

Smit umesto Švendimena? 

Otežavajuću okolnost čini to što je nedavno došlo do pomeranja na mestu glavnog tužioca. Dejvid Švendimen, američki tužilac, povukao se sa funkcije glavnog tužioca, nakon što mu je istekao trogodišnji mandat, a novi mandat nije određen.

Prištinski mediji su najavili da će američki tužilac Džek Smit biti imenovan za novog glavnog tužioca Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca na Kosovu.

Smit ima iskustvo u sudovima van SAD, jer je neko vreme služio u Sudanu.

On je navodno tražio godinu dana kako bi se upoznao sa procedurom i predmetima kojima se bavi Specijalni sud.

Novina u radu Suda biće što će žrtve ratnih zločina na Kosovu moći da učestvuju u suđenjima i da traže odštetu.

Ukoliko stradanje žrtava bude potvrđeno presudom, Sud može naložiti osuđenima da im nadoknade štetu koju sudije odrede.

Odluku da osuđenog obaveže da isplati odštetu, Sud može doneti na zahtev pravnih zastupnika žrtava ili na sopstvenu inicijativu. Pre nego što odrede visinu odštete, sudije mogu konsultovati veštake.

Alternativno, Sud može uputiti žrtve da, na osnovu presude, zatraže odštetu u građanskoj parnici pred "domaćim", odnosno kosovskim, ali i sudovima u "trećim zemljama".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво