Kuburović: Srbija spremna da vodi proces Radeti i Jojiću

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je u dopisu Mehanizmu za međunarodne krivične sudove da ne postoji ni jedan razlog da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću ne sudi u Srbiji i da je Srbija spremna da vodi taj proces.

Nela Kuburović je Mehanizmu koji je nasledio Haški tribunal uputila dopis navodeći da su primedbe tužioca povodom mogućnosti da se ovaj predmet prepusti organima Srbije netačne i zlonamerne.

Ministarka je to napisala u dopisu sudiji Ajdinu Sefi Akaiju povodom tvrdnji tužioca da prepuštanje ovog slučaja ne bi služilo interesima pravde, jer Srbija više puta i namerno nije sarađivala sa Tribunalom zbog političkih pozicija optuženih.

Kuburovićeva je navela da se među osobama koje su predate Tribunalu nalazile predsednik SRJ, predsednik Republike Srbije, potpredsednik Savezne vlade, potpredsednik Vlade Srbije, trojica bivših načelnika Geralštaba, bivši načelnik Službe državne bezbednosti i brojni vojni i policijski generali.

"Jojić i Radeta nisu obavljali nikakvu funkciju sličnog značaja i stoga je ovaj navod u potpunosti neosnovan", konstatovala je Kuburovićeva, navodi se u dopisu, saopšteno je iz Mehanizma.

Dodala je i da o pozitivnim rezultatima koje je Srbija ostvarila u saradnji sa Tribunalom svedoče šestomesečni izveštaji glavnog tužioca Tribunala Savetu bezbednosti UN u poslednjih nekoliko godina.

Ministarka pravde rekla je i da tvrdnja tužioca da ovaj postupak u Srbiji ne bi bio brže vođen u odnosu na postupak u Mehanizmu, nije prihvatljiva.

"Kada se govori o brzini okončanja postupka ne mogu da ne pomenem suđenje Vojsilavu Šešelju koji je od dobrovoljne predaje do početka suđenja proveo četiri i po godine u pritvorskoj jedinici Tribunala", navela je ministarka i dodala da srpski sudovi ne sude na osnovu interesa za procesuiranje bilo kog slučaja već na osnovu Ustava, zakona i međunarodnih propisa.

Tako bi bilo i u konkretnom slučaju, navela je Kubrovićeva, uz ocenu da je pre svega u interesu Srbije da ga procesuira.

Početkom aprila Haško tužilaštvo se usprotivilo predlogu da suđenje funkcionerima SRS Jojiću i Radeti, optuženima za nepoštovanje tog suda, bude ustupljeno Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar