Zaplenjeno više od tone sumnjive garderobe

Carinici na graničnom prelazu Gradina su u poslednjih nekoliko dana zadržali više od tone garderobe za koju se sumnja da povređuje pravo intelektualne svojine, a sva tri kamiona u kojima je otkrivena kretala su se od Istanbula ka pijaci "Arizona" u BiH.

Najnoviji prekršaj otkriven je u kamionu bosansko-hercegovačkih registarskih oznaka koji je među 17 tona odeće prevozio i oko 400 kilograma garderobe poznatih svetskih brendova za koju se sumnja da nije autentična.

Približno 1.500 artikala je zadržano, od čega najviše majica - oko 500 ("armani", "polo", "živanši" i dr.), oko 200 pari trenerki "najk", "ribok" i "adidas", skoro 150 dečijih kompletića "konvers" , "adidas", "spajdermen" i dr., zatim oko 100 kaiševa marke "polo" i druge robe.

Istog dana carinici su u kamionu novosadskih registarskih oznaka koji je istom rutom prevozio oko 13,5 tona garderobe otkrili još nešto više od 40 kilograma krivotvorenih artikala, od čega skoro 250 pari muških bokserica, ali i šorceva i majica, dečijih kompletića i ženskih sakoa, u manjoj količini.

I 19. aprila je na istom graničnom prelazu zabeležen sličan prekršaj kada je u kamionu zagrebačkih registarskih oznaka koji se i sam uputio iz Istanbula ka "Arizoni" sa skoro 25 tona garderobe pronađeno da je 600 kilograma one za koju se sumnja da je originalna. 

Sumnja se da je oko 4.500 artikala bespravno nosilo nazive nekih od zvučnih brendova, od čega je najviše bilo majica - oko 1.500. 

Među zaplenjenim odevnim predmetima bilo je i preko 1.000 dečjih majica sa likovima Mikija Mausa, Spajdermena i Patrolnih šapa. Tom prilikom pronađeno je još i oko 800 dečijih haljinica, skoro 500 pari čarapa, 400 pari bokserica, oko 200 pari papuča, približno 140 pari dečijih kompletića i druge robe u manjim količinama.

broj komentara 0 pošalji komentar