"Najmanje ubistava u prethodne tri decenije"

U Srbiji je u toku prethodne godine zabeležen najmanji broj ubistava u prethodne skoro tri decenije, a poslednjih godina je značajno manji i broj profesionalnih ubistava, ističe načelnik Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Dejan Kovačević.

Prema njegovim rečima, početkom dvehiljaditih gotovo svakodnevno su se dešavala ubistva, oko 200 godišnje, a prošle godine je evidentirano 76 takvih krivičnih dela.

"Zahvaljujući merama koje je preduzeo MUP, od zabrane ulaska u Srbiju stranim državljanima, koji su deo kriminalnih grupa, do pojačanih kontrola lica iz kriminogene sredine, uspeli smo drastično da smanjimo broj ubistava", rekao je Kovačević Tanjugu.

On je istakao da su apsolutno netačne informacije da je u poslednje tri godine u Srbiji počinjeno 98 profesionalnih ubistava, navodeći da je taj broj tri puta manji i to, kako kaže, ako se računa da su ubijeni oni koji imaju kriminalni dosije, što ne znači da je reč o profesionalnim ubistvima.

"Neka od tih ubistava su, recimo, posledica svađa u nekom od ugostiteljskih objekata, a ne profesionalno pripremljenih ubistava. Iako je nekada potrebno vreme da bi se rasvetlilo neko ubistvo ljudi iz kriminogene sredine, zahvaljujući dobrom radu policije, ove godine su vrlo brzo rasvetljena dva takva ubistva od ukupno sedam", rekao je Kovačević.

Podsetio je da je policija u prethodne tri godine uspela da rasvetli više od deset takvih ubistava iz prethodnog perioda, od kojih su, kaže, neka počinjena i pre dve decenije.

On je naveo da je policija prošle godine rešila ubistvo Dragomira Kalinića u Bariču, koje je počinjeno 1998. godine, a posle 15 godina rešeno je i trostruko ubistvo koje je počinjeno 2000. u jednom preduzeću na Novom Beogradu.

Pored toga, pre tri godine policija je rasvetlila i 19 godina staro ubistvo Gordane Inđić, kao i ubistvo Tihomira Ponjevića, koje je počinjeno 2002. godine u Tovariševu kod Bačke Palanke.

"To je jasan pokazatelj da se svim slučajevima pridaje velika pažnja i da policija nikada ne odustaje, već je potrebno vreme da bi se neka ubistva razrešila", rekao je on.

Kovačević je poručio da građani danas mogu da se osećaju daleko bezbednije nego pre deset i više godina, kada je broj ubistava bio i do tri puta veći nego danas.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво