Šešelj: Presuda Žalbenog veća potpuno protivpravna

Potpuno su slagali da je u Hrtkovcima izvršen rasprostranjen ili sistematski napad na civilno hrvatsko društvo, rekao je Vojislav Šešelj reagujući na presudu Žalbenog veća Mehanizma u Hagu. Kaže da je presuda kojom je osuđen na deset godina zatvora potpuno protivpravna i da će iskoristiti sve mogućnosti kako bi što snažnije zadao dodatne udarce Haškom tribunalu.

Presuda Žalbenog veća Mehanizma u Hagu potpuno je protivpravna, rekao je predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je danas osuđen na 10 godina zatvora zbog progona Hrvata u Hrtkovcima u Vojvodini. 

Šešelj je Tanjugu kazao da, sa formalne strane gledajući, Žalbeno veće nije moglo da preinači oslobađajuću presudu u osuđujuću, već je moglo samo da je ukine i vrati na ponovno suđenje.

"Potpuno su slagali da je u Hrtkovcima izvršen rasprostranjen ili sistematski napad na civilno hrvatsko društvo, jer nikakvog napada nije bilo i nijedan Hrvat nije proteran iz Srbije", kazao je Šešelj.

Prema njegovim rečima, svi Hrvati koji su otišli iz Hrtkovaca prethodno su razmenili svoju imovinu sa ranije proteranim Srbima iz Hrvatske.

"Na kraju, ja sam ponosan na sve pripisane ratne zločine i spreman sam ponovo da ih izvršim", kazao je Šešelj.

Kaže da posle presude ima dve mogućnosti.

"Prvo, čekam da mi dostave presudu na srpskom jeziku, a onda ću tražiti rok da podnesem žalbu na tu presudu, kao redovni pravni lek, s obzirom na to da je ovo za mene praktično prvostepena presuda", objasnio je lider radikala.

Naveo je da kao drugu opciju ima neograničeni rok za podnošenje "vanrednog pravnog leka", što je zahtev za preispitivanje pravosnažne presude.

"Ja ću sve te mogućnosti iskoristiti da bih što snažnije zadao dodatne udarce Haškom tribunalu", kazao je Šešelj.

Sudsko veće sudije Teodora Merona, nekadašnjeg predsednika Haškog tribunala, današnjom odlukom preinačilo je prvostepenu oslobađajuću presudu, kojom je lider radikala u martu 2016. godine bio oslobođen od svih optužbi Haškog tužilaštva.

Presuda na deset godina zatvora je pravosnažna i više se ne može "napadati" žalbama, ali Šešelj ne ide u zatvor, jer je u pritvoru Tribunala već proveo skoro 12 godina.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво