Zatvorske kazne za džihadiste iz Srbije

Specijalni sud u Beogradu prvostepeno je osudio na ukupno 67 godina zatvora sedmoricu muškaraca za niz krivičnih dela terorizma i saradnju sa Islamskom državom, kao i regrutaciju državljana Srbije na ratišta.

Trojica su osuđena u odsustvu jer su i dalje u bekstvu, a za njima je raspisana međunarodna poternica.

Sud je Abida Podbićanina, Seada Plojovića i Tefika Mujovića osudio na po 11 godina zatvora, Gorana Pavlovića na 10, a na po devet i po godina zatvora Izudina Crnovršanina i Rejhana Plojovića, dok je Ferat Kasumović osuđen na sedam i po godina zbog krivičnog dela "terorističko udruživanje" u vezi krivičnog dela terorizam".

"Mom branjeniku je stavljeno da je ovo krivično delo izvršio jednim telefonskim pozivom za vreme dok je bio u Siriji da je pozvao Fahredina Šećirija, brata svoje supruge. To će sud morati da obrazloži u prvostepenoj presudi, a odbrana sa svoje strane može samo da najavi da će u žalbi tražiti da se ponovno suđenje izvrši pred potpuno izmenjenim većem", navodi Boris M. Košćal, advokat Ferata Kasumovića. 

Pored toga, Sead Plojović, Rejhan Plojović, Mujović i Crnovršanin osuđeni su i zbog krivičnog dela "finansiranje terorizma", dok su od optužbi za to delo oslobođeni Podbićanin i Pavlović.

Podbićanin, Sead i Rejhan Plojović, Pavlović, Crnovršanin i Kasumović osuđeni su i zbog krivičnog dela "vrbovanje i obučavanje za vršenje terorističkih dela", a Mujović zbog izvršenja krivičnog dela "javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela".

Osuđeni Rejhan Plojović, Tefik Mujović, Izudin Crnovršanin i Ferat Kasumović već su u pritvoru. Goran Pavlović, Sead Plojović su u bekstvu, dok za Abida Podbićanina postoje indicije da je poginuo na ratištu.

"Za Podbićanina ne postoji dokaz, osim špekulacija što iz medija što od saokrivljenih da je preminuo. Nije pokrenut postupak, tražili smo od MSP da se uopšte pribavi dokaz da li je on uopšte preminuo u Siriji ili nije. Takav dokaz nije izveden u ovom postupku", kaže Marko Zdjelar, advokat Abida Podbićanina.

Optuženi oslobođeni plaćanja sudskih troškova

U saopštenju suda se navodi i da se optuženi oslobađaju plaćanja sudskih troškova i paušala i isti padaju na teret budžetskih sredstava suda.

Seadu Plojoviću, Crnovršaninu, Kasumoviću i Mujoviću sud je danas produžio pritvor, koji im po ovom rešenju može da traje najduže do upućivanja u zatvora, a najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne izrečene u prvostepenoj presudi, dodaje sud u saopštenju.

Ovo je prvostepena presuda na koju osuđeni, njihovi branioci kao i tužilaštvo za organizovani kriminal imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Mujović je u aprilu 2016. godine iz Turske deportovan Srbiji, po čijoj je poternici bio uhapšen.

Tužilaštvo je za Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Gorana Pavlovića, Rejhana Plojovića i Izudina Crnovršaninu predložilo kazne ne manje od 12 godina zatvora, dok je za Kasumovića tražilo kaznu ne manju od osam godina zatvora.

Svi oni optuženi su za terorističko udruživanje, vrbovanje i obučavanje za vrđenje terorističkih dela, finansiranje terorizma, kao i za javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su UN proglasile za terorističke - Islamsku državu i "Front el Nusra", koje u dužem periodu izvode akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država s ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prema navodima Tužilaštva, najmanje 24 osobe su tako otišle na sirijsko ratište, a među njima i sedmorica okrivljenih.

Tužilaštvo navodi da je Podbićanin čak komandovao terorističkom jedinicom u kojoj su bile osobe sa Balkana.

Za njega je u nekoliko navrata na interenet sajtovima islamista obijavljivano da je poginuo u Siriji, ali sud o tome nije zvanično obavešten.

Optuženi su i da su prikupljali novac za terorizam, zluopotrebljavajući i priloge vernika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво