Novo suđenje za šverc cigareta Kertesu i Bajruševićevoj

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je na pet godina zatvora bila osuđena Bojana Jeremić (Bajrušević) zbog krijumčarenja cigareta u Srbiju od 1996. do 2001. godine i naložio da joj se suđenje ponovi.

Istom odlukom ukinut je i deo presude kojom su bili oslobođeni optužbi nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Miodrag Prailović i Predrag Jovančić pa će se suđenje pred Specijajnim sudom, ponoviti i njima objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Apelacioni sud smatra da se osnovano u žalbama tužioca za organizovani kriminal i branilaca Jeremićeve ukazuje da je izreka prvostepene presude u odnosu na nju nerazumljiva čime je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka.

Takođe, prema stavu Apelacionog suda, osnovano se u izjavljenoj žalbi tužioca ukazuje da je prvostepeni sud načinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka i u oslobadajućem delu prvostepene presude zbog čega je ona morala biti ukinuta i vraćena na ponovno sudenje.

U odnosu na Valentina Popova koji je takođe bio oslobođen od optužbi, sud je preinačio prvostepenu presudu i pravosnažno odbio optužbu protiv njega zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Jeremićeva, Prailović i Jovančić se terete za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju, a Keretes za zloupotrebu službenog položaja.

Istraga protiv njih je pokrenuta je tokom 2007. godine, a za to vreme Jeremićeva je bila van zemlje, pa je za njom bila raspisana poternica.

Međutim, pošto je sud u martu 2008. godine prihvatio njeno jemstvo od 370.000 evra, koje je ponudila preko advokata i povukao Interpolovu poternicu, ona se vratila u zemlju. 

U ovom slučaju istraga se svojevremeno vodila i protiv Marka Miloševića i Mirajane Marković zbog ševrca cigareta. Marko Milošević je pod sumnjom da je u u šverc ušao sa Vladimirom Kovačevićem, da bi, posle njegovog ubistva, posao nastavila njegova udovica - Bojana Jeremić.

Udovica i sin nekadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića u međuvremenu su pobegli iz Srbije i dobili u Ruskoj Federaciji status izbeglica, pa je krivični postupak protiv njih u prekidu.

Prema navodima optužnice, Kertes je kao direktor Savezne uprave carina, postupajući po nalogu i dogovoru sa Bojanom Jeremić, davao naloge upravniku carinarnice Subotica Lazaru Šarcu, prema kome je postupak razdvojen, da na graničnom prelazu Kelebija, prilikom uvoza cigareta u režimu privremenog uvoza, radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama preduzeća "Tref rent-a-car" i carinjenja robe, prihvati deklaracije i druge isprave bez ikakve provere njihove eventualne ispravnosti, pregleda robe i bez primene odgovarajucih mera carinskog nadzora.

Za uzvrat je, kako se navodi u optužnici od Bojane Jeremić dobijao cigarete u količini od 100 do 1.000 boksova, koje su mu dovožene vozilom preduzeća "Tref rent-a-kar" iz centralnog carinskog magacina Savezne uprave carina.

Bajruševićeva je, prema ukinutoj presudi, od početka 1996. godine do marta 2001. godine, kao odgovorno lice u preduzeću "Tref rent-a-car", ugovarala kupovinu cigareta sa raznim inodobavljačima radi prodaje u slobodnim carinskim prodavnicama u vlasništvu preduzeća "Tref rent-a-kar".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво