Pretučen Srbin kod Istoka

Komšije Albanci pretukle Blagoja Zuvića iz Donjeg Dragoljevca kod Istoka na ulici, nadomak njegove kuće. Prema saznanjima kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak, motiv napada je problem oko imovine. Osumnjičeni je uhapšen.

Blagoje Zuvić se sa porodicom prošle godine vratio na Kosovo, a danas su ga ispred dvorišta napale komšije Albanci.

"Odmah je pitao: 'Ko ti je ovo čistio?' Rekoh, ne znam. 'Znači, hoćeš da mi prodaš onu njivu dole?' Rekoh, neću. Kaže, 'ima da prodaješ' i dok sam se okrenuo, on me je udario. Nisam ni video kako me udario, samo sam pao odjednom", objašnjava Blagoje Zuvić.

Zuvić je pod stalnim pritiskom Albanaca da proda četiri i po hektara zemlje. Napad je prijavio policiji i čeka reakciju, a kaže da ga nisu uplašili. 

"Ne Boga mi, ni gram. Ja sam ovo očekivao, samo nisam znao dan. Od njega se ovome nisam nadao. Dolazio je najmanje šest, sedam puta, tu kod mene bi sedeo. E, od kako sam ovo očistio, oni su videli da neću da prodajem i tad su udarili", ističe Zuvić.

U Donjem Dragoljevcu živi osam srpskih povratničkih porodica. U opštinama Istok i Klina je oko 1.000 Srba povratnika.

Jevtić: Nastavak pritiska na povratnike  

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da je ovo nastavak pritiska na povratnike kako bi napustili svoja imanja i da pojedini delovi Kosova ostanu bez Srba i etnički čisti.

"Već je postalo očigledno da Srbi povratnici u Klini, Istoku, smetaju pojedincima koji žele ove delova Kosova bez Srba. Napad na Blagoja Zuvića ima za cilj njegovo proterivanje i to je ono što je u ovom trenutku sasvim sigurno. Lično neću dozvoliti da ovakvi incidenti nanesu nesagledivu štetu na proces povratka i da povratnička mesta ostanu bez Srba", naveo je Jevtić u saopštenju.

On ističe da je već razgovarao sa ministrom unutrašnjih poslova u Prištini o ovom incidentu, i da je dobio uveravanja da su istražne jedinice već na terenu, kao i da očekuje što skorije privođenje pravdi onih koji su za ovaj nemili događaj odgovorni.

Jevtić apeluje da se preduzmu jače mere zaštite povratnika, jer ako se ovako nastavi, 2018. godina bi mogla biti lošija godina kada je u pitanju povratak u odnosu na prethodnu, što, naglašava, nikako nije dobro.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара