Odobreno izručenje Kembela Australiji, Voters se žalio

Specijalni sud u Beogradu odobrio je izručenje Dejvida Kembela Australiji, koji je po poternici Interpola iz Kambera uhapšen u hotelu "Metropol" u Beogradu sredinom januara, zajedno sa još dvojicom Australijanaca, Tristanom Votersom i Rohanom Arnoldom, zbog sumnje da su učestvovali u međunardonom švercu kokaina.

Izručenje Votersa i Arnolda je ranije odobreno, pa je Arnold već izručen Australiji jer se saglasio sa ekstradicijom, dok se Voters žalio Apelacionom sudu u Beogradu čija se odluka čeka.

Što se tiče Kembela protiv njega se vodi postupak i u beogradskom Višem javnom tužilastvu zbog nedozvoljenog nošenja pištolja, koji je kod njega pronađen prilikom hapšenja u hotelu "Metorpol", a taj postupak bi mogao da odloži njegovo izručenje Australiji kojem se on nije protivio.

Sud je saopštio da je krivično vanpretresno veće 15. marta donelo rešenje kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Kembela Australiji.

Kembel se pred sudom saglasio sa izručenjem i praktično odrekao prava na žalbu, pa će o njegovom izručenju uskoro odlučivati ministar pravde Srbije, koji može da zbog postupka pred Višim tužilaštvom odloži davanje saglasnosti za izručenje do okončanja tog postupka.

U saopštenju suda se precizira da se Kembel pred sudom izjasnio da želi da bude izručen Komonveltu Australije po pojednostavljenom postupku u skladu sa Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije.

Zbog toga, kako se dodaje, protiv rešenja kojim je utvrđeno da su ispunjene pretpostavke za njegovo izručenje nije dozvoljena žalba, već će spisi biti rosleđeni ministarstvu pravde na dalje postupanje.

Prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima Republike Srbije, ministar pravde može da odloži izvešenje izručenja dok ne bude pravnosnažno okončan krivični postupak pred domaćim sudom, koji se za drugo krivično delo protiv lica čije je izručenje dozvoljeno.

Takođe, izručenje može da se odloži i dok to lice "ne izdrži kaznu zatvora ili drugu krivičnu sankciju koja se sastoji u lišenju slobode".

Sud podseća da se protiv Kembela pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu vodi istraga za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Inače, Specijalni sud u Beogradu je 20. februara doneo rešenje kojim je utvrdilo da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Votersa i Arnolda pravosudnim organima Komonvelta Australije.

Voters se na to rešenje žalio 13. marta Apelacionom sudu u Beogradu, dok se Arnold saglasio sa izručenjem Australiji.

Ministarka pravde je nakon toga dala saglasnost za izručenje Arnolda, koji je već predat Australiji.

Kempbel, Voters i Arnold su uhapšeni u Beogradu sredinom januara po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okviru međuanrodne istrage šverca droge.

U akciji koju su u "Metropolu" sproveli operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapseni su Voters, Arnold i Kembel i tada je od njih zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво