Sudije suda za zločine na KiM bez novčane naknade

Sudije Specijalizovanih veća Kosova (Sud za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji) održale su u četvrtak u Hagu treću plenarnu sednicu, na kojoj je razmatrano ostvarivanje predstojećih planova, saopšteno je iz te institucije.

Tokom plenarne sednice sudije su obaveštene o aktivnostima koje je obavio Sekretarijat u protekloj godini kako bi se nastavilo efikasno sprovođenje mandata Specijalizovanih veća.

U saopštenju se navodi da se, u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, sve sudije Specijalizovanih veća nalaze na listi sudija, "ali da ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu niti prinadležnosti samo na osnovu toga što se nalaze na listi".

Pored toga, kako se dodaje, sudije dolaze u sedište Suda isključivo po zahtevu predsednika Specijalizovanih veća, radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

U saopštenju se podseća da su nakon usvajanja, preispitivanja i stupanja na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, sudije u julu 2017. stvorile uslove neophodne da bi Specijalizovana veća postala sudski operativna.

Kako Pravilnik tek treba da se isproba u praksi, u ovom trenutku nije bilo potrebno predlagati ikakve izmene Pravilnika, niti diskutovati o njima, napominje se u saopštenju.

Sud još nije formalno počeo sa suđenjima, jer još nema prvih optužnica, a budući da Specijalizovanom tužiocu Dejvidu Švendimanu ističe mandat 31. marta, i da naslednik te funckije još nije imenovan nije poznato kada bi prve optužnice mogle da budu podnete sudu, odnosno Specijalizovanim većima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи