Nišlijka preminula od posledica malih boginja

Od komplikacija koje su izazvale male boginje, u niškoj Klinici za infektivne bolesti preminula je 32-godišnja žena, saznaje RTS.

Direktor Klinike za infektivne bolesti Miodrag Vrbić navodi za Tanjug da je obolela žena imala najteži oblik komplikacije – akutni respiratorni distres sindrom.

Dodaje da je pacijentkinja bila nepotpuno vakcinisana, da je primila jednu dozu MMR vakcine, ali da nije revakcinisana.

Time se broj žrtava malih boginja u Srbiji povećao na 11. 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr MIlan Jovanović Batut", od početka epidemije – oktobra prošle godine – na teritoriji Srbije registrovano je ukupno 3.538 slučajeva malih boginja, od kojih je 1.817 laboratorijski potvrđeno u Institutu "Torlak".

Najmlađa obolela osoba je stara 15 dana, a najstarija 70 godina. Najveći broj obolelih je među mlađima od pet i starijim od 30 godina.

Većina obolelih osoba (95 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Od težih komplikacija posle dobijanja malih boginja registrovani su zapaljenje mozga kod dve i upala pluća kod 400 obolelih osoba.

broj komentara 6 pošalji komentar
(četvrtak, 15. mar 2018, 12:24)
anonymous [neregistrovani]

одговор: Kolektivni imunitet

О чему Ви причате? Кажете да вакцина штити, али не и кад дође до епидемије, јер онда и вакцинисани оболевају???? Чему онда служи вакцина?

(sreda, 14. mar 2018, 22:12)
Slobodan [neregistrovani]

Ja sam vakcinisan 1972

ja sam vakcinisan 1972 i kao dete nisam dobio male boginje a sada ih ocekujem.
sto ne kazete istinu, ljudi umiru koji su vakcinisani kao deca a sada kada su stariji imunitet im nije kao u dece. umire se od decjih bolesti zato sto se verovalo "struci".

(sreda, 14. mar 2018, 21:55)
anonymous [neregistrovani]

Kolektivni imunitet

Saucesce porodici.
Vakcine stite od epidemije. One stvaraju kolektivni imunitet. Kad dodje do epidemije onda mogu da obole cak i vakcinisani.
Jako je tesko nama Srbima da ramumemo da je postoji nesto sto je
za opste dobro.

(sreda, 14. mar 2018, 21:39)
anonymous [neregistrovani]

Srednji vek

Na Balkanu u 21.veku se umire od malih boginja kao u srednjem veku,zbog glasina!

(sreda, 14. mar 2018, 19:43)
anonymous [neregistrovani]

nepoznatog vakcinalnog statusa = ne znate tacan datum kad ste vakcinisani

nepoznatog vakcinalnog statusa = ne znate tacan datum kad ste vakcinisani, i koju ste tacno vakcinu primili, zato imate tu cifru od 95% "nevakcinisanih" medju obolelima; vakcine treba da budu iskljucivo na dobrovoljnoj bazi, nije uopste tacno da vakcine stite od bolesti, a najbolji dokaz za to je cinjenica da je vecina obolelih vakcinisana, a to sto se pojedinci igraju statistickim podacima, predstavljajuci ih kao "nevakcinisane" ne menja cinjenicu da vakcine ne stite od bolesti;

(sreda, 14. mar 2018, 18:02)
anonymous [neregistrovani]

Vakcina

Pa vi sad ljepo nemoj te se vakcinisati jer ce te svi oboliti od autizma!!! Jos malo pa ce Darvin da preuzme sve u svoje ruke.