Korak do početka rada Specijalnog suda za zločine OVK, izabrani advokati

Ukupno 40 advokata akreditovano je za rad u Specijalnom sudu za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, čime je postavljena scenografija za početak rada tog tribunala. Među zastupnicima i advokat Ante Gotovine. Objavljivanje prvih optužnica najavljivano je još pre mesec dana.

Specijalni sud pred kojim će se, za ratne zločine, suditi pripadnicima nekadašnje OVK akreditovao je 40 advokata, čime su okončane sve pripremne radnje za početak rada tribunala, više od sedam godina pošto je objavljen izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evropa Dika Martija i tri godine od kada je sud zvanično formiran.

"Čestitam advokatima čija se imena nalaze na spisku zastupnika", rekla je šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.

Advokati čija se imena nalaze na toj listi akreditovani su za zastupanje osumnjičene, optužene, žrtve ili bilo koga drugog ko ima pravo na pravno zastupanje pred sudom.

Među advokatima koji su licencirani za rad u Specijalnom sudu su i nekadašnji branilac ubijenog Olivera Ivanovića, advokat Nebojša Vlajić, kao i Luka Mišetić, koji je vodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Tribunalom u Hagu.

"Smatram da je neophodno da u postupcima učestvuju advokati Srbi jer je realno pretpostaviti da će među žrtvama biti Srbi. One imaju pravo da učestvuju u krivičnom postupku i princip pravičnosti i javnosti tog postupka zahteva da oni imaju zastupnika sa kojim mogu da komuniciraju i ostvaruju svoja prava na svom jeziku", rekao je Nebojša Vlajić.

Licencirani su i kosovski, britanski, američki, holandski advokati. Gotovo svi srpski pravnici akreditovani su i za branioce i za zastupnike žrtava. To otvara makar teorijsku mogućnost da srpski advokat zastupa optuženog pripadnika OVK.

Vlajić ističe da je angažovanje advokata uvek dvosmerni proces, gde će se voditi računa o interesima.

Šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova istakla je značaj rigoroznih uslova za upis u Imenik branilaca i zastupnika.

"Čestitam svim braniocima i zastupnicima koji su do sada upisani u Imenik branilaca i zastupnika. Rigorozni uslovi za upis u Imenik branilaca i zastupnika obezbeđuju efikasno i profesionalno zastupanje optuženih i žrtava pred Specijalizovanim većem Kosova, što će dodatno doprineti integritetu pravosudne delatnosti Specijalizovanih veća", navela je šefica Specijalnog suda Ekaterina Trendafilova.

Specijalni sud, pod okriljem Evropske unije, formiran je 2015. godine kako bi se procesuirali slučajevi protiv pripadnika OVK za zločine počinjene tokom i posle rata na Kosovu. Istraga o tim zločinima počela je posle izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Prve optužnice tog tribunala bučno su najavljivane za sredinu februara, ali su se glasine o početku rada suda naglo utišale posle kontroverznog odlaska glavnog tužioca Dejvida Švendimena. Amerikanac je britanskom "Gardijanu" rekao da iz suda odlazi zbog "inercije Stejt departmenta".

Stejt department se, kako je objasnio Švendimen, oglušio o njegov zahtev da mu mandat bude produžen do 2020. godine, odnosno do okončanja procesa pred Specijalnim sudom.

Početak rada suda dodatno je usporila inicijativa 43 poslanika kosovskog parlamenta koji su tražili ukidanje tog tribunala. Posle ogromnog pritiska Zapada na premijera Ramuša Haradinaja, predsednika Hašima Tačija i predsednika parlamenta Kadrija Veseljija, ta inicijativa je zamrla.

Milan Antonijević iz Jukoma smatra da je kasno za opstrukcije.

Previše je toga učinjeno da bi se bilo ko povlačio, ovaj proces izbora advokata je danas okončan, što je jedna od predispozicija za funkcionisanje ovog suda, rekao je Antonijević.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво