Uhapšeno 27 osoba u Srbiji i Španiji, zaplenjena marihuana

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je u zajedničkoj akciji MUP-a Srbije i više evropskih policija, nakon višemesečne istrage, u Španiji i Srbiji uhapšeno 27 osoba. Osumnjičeni su za proizvodnju i trgovinu narkoticima. Traga se za još jednom osobom. Tokom prethodnih meseci, od ove kriminalne grupe oduzeto je 330 kilograma marihuane čija se vrednost procenjuje na oko 1,6 miliona evra.

"Upravo je završena policijska akcija koju je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije sprovodilo zajedno sa španskom, francuskom, italijanskom i nemačkom policijom. U ovoj akciji, koja je trajala prethodnih nekoliko meseci, uhapšeno je više osoba i zaplenjeno oko 330 kilograma narkotika, pre svega na teritoriji Španije", precizirao je Stefanović.

Na teritoriji Španije je 28. februara uhapšeno 26 osoba, od kojih 14 državljana Srbije, zatim državljani Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske.

Policija je juče u Srbiji uhapsila Ninoslava Mitrovčana (39) i njemu je određeno zadržavanje do 48 časova. On je danas saslušan u Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje je donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv njega.

Sudija za prethodni postupak predložio je da se Ninoslavu Mitrovčanu odredi pritvor u trajanju od 30 dana.

Prilikom poslednjeg hapšenja u Španiji zaplenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila, jedan motor i dva vatrena oružja kalibra 38 "specijal" i devet milimetara "parabelum".

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je u periodu od jula 2017. do februara 2018. godine u Španiji organizovala neovlašćenu proizvodnju marihuane tipa skank.

Sumnja se da je grupu u Španiji organizovao srpski državljanin S. T. (52).

On je, kako se sumnja, sa ostalim članovima grupe instalirao više ilegalnih laboratorija za proizvodnju marihuane u iznajmljenim vilama u Barseloni, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali a onda prodavali raznim kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Osumnjičeni su pored Španije delovali i u još pet drugih zemalja članica EU - Francuskoj, Italiji, Nemačkoj, Austriji i Sloveniji, saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Tokom operativnog rada koji je vodila srpska policija učestvovali su i pripadnici policija Francuske, Italije i Nemačke, koji su tokom 2017. i 2018. godine u više akcija uhapsili sedam osoba - pet državljana Srbije i dva državljanina Rumunije.

Kod njih je pronađeno ukupno 254 kilograma marihuane.

Od ove organizovane kriminalne grupe tokom dosadašnjeg rada ukupno je oduzeto 330 kilograma opojne droge marihuane, uhapšene su 34 osobe, a za jednom se intenzivno traga.

Akcija je izvedena u saradnji Tužilaštva za organizovani kriminal, MUP-a Srbije i španske policije, navodi se u saopštenju tog tužilaštva.

U saopštenju se navodi da je na osnovu podataka Tužilaštva španskim kolegama omogućeno da sprovedu istragu koja je trajala osam meseci. 

Ministar Stefanović je rekao da srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, detaljno sagledavajući sve ostale kriminalne grupe koje mogu biti povezane sa ovim osobama.

"Ovo je bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu i želimo da budemo jedna od vodećih policijskih snaga Evrope, koja ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narko-trafikinga. Za nas je važno da zajedničkim radom sa regionom i Evropom sprečimo da droga dolazi do naše dece", zaključio je Stefanović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво