Odobreno izručenje Australijanaca uhapšenih u "Metropolu"

Ministarka pravde Nela Kuburović dala je saglasnost za izručenje Australiji njenog državljanina Rohana Arnolda koji je 15. januara sa još dvojicom sunarodnika uhapšen u beogradskom hotelu "Metropol" zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina, rečeno je "Tanjugu" u njenom kabinetu.

Odluka ministarke usledila je pošto je Specijalni sud u Beogradu prošle sedmice utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Rohana Arnolda, koji je, prema pisanju australijskih medija, milioner, koji se bavi čelikom i trgovinom stoke i jedan je od direktora SELKS-a, matične kompanije "Mortlejka".

Arnold koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru, se na saslušanju pred sudom saglasio sa izručenjem Australiji i praktično odrekao prava na žalbu, tako da je o molbi Australije u njegovom slučaju odlučeno vrlo brzo.

Proces izručenja izvršiće pripadnici Interpola u narednom periodu.

Arnold je uhapšen po poternici Interpola u Kamberi, a tražen je zbog krivičnih dela iz Krivičnog zakona Komonvelta: "uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", "zavera za uvoz komercijalne količine granično kontrolisane droge u Australiju", zatim "zavera za posedovanje ilegalno uvezene granično kontrolisane droge", "pokušaj da se uveze komercijalna količina granično kontrolisane droge u Australiju i pokušaj posedovanja komercijalne količine ilegalno uvezene granično kontrolisane droge.

Specijalni sud je i za drugoosumnjičenog Tristana Votera koji se nalazi u ekstradicionom pritvoru u Okružnom zatvoru utvrdio da su ispunjeni uslovi za izručenje Australiji, ali on ima pravo na žalbu Apelacionom sudu, koji može tu odluku da potvrdi ili preinači ili da ukine i vrati na novo odlučivanje.

Molba za Kembela stigla naknadno 

Treći osumnjičeni u tom slučaju Dejvid Kembel još nije saslušan pred sudom povodom molbe Australije za njegovo izručenje, jer je molba za njega stigla naknadno.

Protiv Kembela je, međutim, u toku i postupak pred Višim javnim tužilaštvom u Beogradu jer je neovlašćeno nosio pištolj koji je pronađen prilikom hapšenja u "Metropolu", pa bi ovaj postupak mogao dodatno da prolongira njegovo izručenje Australiji.

Voters, Arnold i Kembel su uhapšeni u "Metropolu" po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici autralijskih istražnih organa iz novembra prošle godine u okvriru međuanrodne istrage šverca droge.

Prilikom hapšenja od njih je zaplenjena velika količina novca.

Reč je o 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Prema policijskom saopštenju nakon hapšenja, istraga protiv njih je počela u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim šupljinama je pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara, saopštila je policija nakon hapšenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се