Nastavak suđenja u slučaju Beko odložen za mart

Nastavak suđenja optuženima za pokušaj ubistva Milana Beka odložen je u Višem sudu u Beogradu za mart, odnosno do odluke suda po žalbi na rešenje kojim je odbijen zahtev odbrane Maje Adrovac za izuzeće sudskog veštaka za DNK Dušana Keckarevića.

Sudsko veće je još 8. februara odbilo ovaj zahtev odbrane Adrovac, optužene za pomaganje u pokušaju ubistva, a njeni branioci su najavili da će žalbu podneti danas, poslednjeg dana roka.

Oni traže izuzeće veštaka Keckarevića zbog sumnje u pristrasnost i omalovažavanje stručnog savetnika odbrane.

Odluku o žalbi treba da donese krivično vanpretresno veće suda, a suđenje je planirano da se nastavi 15. i 22. marta.

Pored Maje Adrovac, u ovom postupku se sudi i Aleksandru Zdravkoviću, zbog optužbi da je bio neposredni izvršilac pokušaja ubistva, a na teret mu se stavlja krivično delo teško ubistvo. Njegov branilac advokat Milica Colić se pridružila predlogu za izuzeće sudskog veštaka.

Keckarević je inače na prethodnom suđenju rekao da biološki tragovi, izolovani sa čaura ispaljenih na Beka, nesumnjivo pripadaju Maji Adrovac, te da je ona svoj biološki materijal ostavila tako što je u svojoj ruci držala projektile, zatim ih dala nekom ko je njima napunio oružje i potom pucao u Beka.

Ti navodi nisu u saglasnosti sa mišljenjem koje je izneo na prvom suđenju Maji Adrovac, kada je rekao na suđenju da su njeni tragovi mogli biti preneti sekundarnim putem. To je praktično rezultiralo oslobađajućom presudom za Maju, a koju je kasnije ukinuo Apelacioni sud i naložio da joj se ponovi suđenje.

Stručni savetnik odbrane Oliver Stojković izneo je na prošlom suđenju mišljenje kojim je pokušao da pobije dopunjeni nalaz veštaka Keckarevića, tvrdeći da Adrovčeva nije držala projektile u ruci.

Zbog nesaglasnosti u mišljenjima, Keckarević se javio za reč i rekao da mu je žao što se savetnik odbrane i on bave istom strukom i da smatra da je sud protraćio vreme slušajući Stojkovića, nakon čega su branioci zatražili njegovo izuzeće.

Maja Adrovac i Aleksandar Zdravković negiraju svoje učešće u pokušaju ubistva Beka.

Zdravković je u pritvoru od hapšenja u julu 2016. godine, dok se Adrovac brani sa slobode. 

Postupak protiv Zdravkovića i Adrovac prošle godine je spojen u jedinstveni postupak po nalogu Apelacionog suda u Beogradu koji je prethodno ukinuo oslobađajuću presudu Maji Adrovac. 

On je uhapšen u julu 2016. godine nakon što je ranjen u jednoj gradskoj pucnjavi i od tada je u pritvoru Okružnog zatvora. 

Prilikom hospitalizacije, proveren je njegov DNK na osnovu kojeg je povezan sa pokušajem ubistva biznismena. 

Tereti se da je sa više nepoznatih osoba pokušao da ubije Beka, kao i da je doveo u pitanje život njegovog vozača Dragana Dragaša, i to tako što pucao u njih kada je vozač usporio kretanje vozila kako bi daljinskim upravljačem otvorio kapiju kuće na Senjaku u kojoj Beko živi sa porodicom. 

Zdravković je i ranije sumnjičen za teška krivična dela kao pripadnik "zemunskog klana", ali je optužbi oslobođen. 

Beko je ranije tokom svedočenja rekao da bi Zdravković mogao da bude napadač koji je pucao na njega, ali to nije mogao da tvrdi sa sigurnošću.

Kod Maje Adrovac, koja je bila uhapšena u julu 2015, nađeni su meci i DNK koji su je povezali sa napadom na biznismena.

Ona je supruga Ivana Adrovca koji se pominjao kao jedan od učesnika ovog dela ali nije zvanično osumnjičen. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво