Kamenovana ambulanta u Suvom Dolu

U Suvom Dolu na Kosovu i Metohiji, noćas je kamenovana zdravstvena ambulanta, potvrdio je direktor Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović. Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila napad.

Milan Ivanović je za radio Kontakt plus rekao da su razbijena stakla na prozorima i ulaznim vratima, koja su zatekli dežurni lekar i osoblje.

Ivanović je taj čin ocenio kao vandalski i dodao da bi ambulantu zbog sve češćih napada, ali i zbog opšte nesigurnosti tamošnjih Srba, trebalo obezbediti postavljanjem stalne policijske patrole.

Prema njegovim rečima, takvi napadi izazivaju strah jer mogu da se dese i tokom pregleda pacijenata, zbog čega pacijenti dolaze u manjem broju.

"Ovakvi napadi su u funkciji etničkog čišćenja Srba iz srpskog dela Suvog Dola, a bez adekvatne reakcije kosovskih institucija i međunarodne zajednice, pre svega Euleksa. Apelujemo na njih da se ovo bezbednosno pitanje reši i da izvršioci ovih incidenata i svakodnevnog nasilja nad Srbima konačno budu otkriveni i privedeni pravdi", rekao je Ivanović.

Regionalni šef operative kosovske policije Željko Bojić rekao je da je u 8.51 slučaj prijavljen policiji, da je izvršen uviđaj.

Utvrđeno je da su na ambulanti razbijeni prozori, a slučaj je prosleđen nadležnom tužiocu u cilju dalje istrage.

Kako se navodi, to je treći put u poslednja tri meseca da je kamenovana ambulanta u Suvom Dolu.

Kancelarija za KiM: Napad na Suvi Do novi pokušaj zastrašivanja 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila najnoviji napad na zdravstvenu ambulantu u naselju Suvi Do, za koji smatra da predstavlja zastrašivanje srpskog stanovništva u tom delu Kosovske Mitrovice. 

Ambulanta je kamenovana više puta u poslednjih nekoliko meseci, što jasno ukazuje na motive napadača, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM. 

"Opominjemo one koji u slepoj mržnji nasrću na sve što je srpsko da je običaj da se zdravstveni objekti ne napadaju ni u vreme ratnih sukoba i da je dvostruka sramota i greh kada se to čini u miru", navodi se u saopštenju. 

Kancelarija za KiM je najavila da će pomoći da se i ova šteta sanira, kao i prilikom izgradnje, renoviranja i opremanja desetina zdravstvenih objekata Republike Srbije na Kosovu i Metohiji od 2014. godine. 

Vlada Srbije je u tom periodu izgradila i potpuno opremila bolnicu u selu Pasjane, Dom zdravlja u Goraždevcu, Studentsku polikliniku u Kosovskoj Mitrovici.

Renovirala je i opremila 20 ambulanti i domova zdravlja širom KiM, nabavila savremenu medicinsku opremu i sanitetska vozila, ojačala Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici koji je dobio status kliničko-bolničkog centra i učinila još mnogo toga za funkcionisanje našeg zdravstvenog sistema u pokrajini, koji će u budućnosti biti sve jači, prisutniji i na usluzi građanima na Kosovu i Metohiji, napominje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво