Pritvor za dva kosovska Albanca zbog sajber kriminala

Kosovski sudija naložio je pritvor za dvojicu osumnjičenih kosovskih Albanaca dok protiv njih traje istraga po zahtevu američkog ministarstva pravde u slučaju vezanom za sajber kriminal, uključujući krađu identiteta.

Besart Hodža (25) i Liridon Musliju (26), za koje je određen pritvor, su među 36 osoba koje je američko ministarstvo pravde optužilo pod sumnjom da su umešani u ilegalnu trgovinu ukradenim identitetima i nanošenje štete korisnicima interneta u vrednosti većoj od 530 miliona dolara, prenosi Rojters.

"Oni će ostati u pritvorskoj jedinici 30 dana", rekao je britanskoj agenciji kosovski tužilac Armend Hamiti.

Vlasti u Prištini su saopštile da američko ministarstvo pravde traži da Hodža i Musliju budu izručeni SAD, ali Američki senat još nije odobrio sporazum o ekstradiciji sa Kosovom, navodi britanska agencija.

Uhapšeno je još 11 osumnjičenih u okviru istog slučaja u SAD, Australiji, Velikoj Britaniji, Francusko, Italiji i Srbiji, napominje Rojters.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je u sredu da su međunarodni organi za sprovođenje zakona uhapsili 13 osoba iz Srbije i sa Kosova, kao i iz SAD, Australije, Velike Britanije, Francuske, Italije, u okviru istrage o krađi identiteta na internetu na globalnom nivou.

"Današnje optužnice i hapšenja obeležavaju jedno od najvećih ikada krivičnih gonjenja preduzeća za sajber prevare koje je preduzelo ministarstvo pravde", rekao je v. d. pomoćnika državnog tužioca Džon Kronan.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da su osumnjičeni umešani u mrežu sajber kriminala koja je operisala kao forum za diskusije na internetu poznat pod nazivom "Infraud".

Taj forum je, kako se navodi u saopštenju, upravljao visokotehnološkom šemom koja je olakšavala kupovinu i prodaju brojeva polisa socijalnog osiguranja, ličnih podataka, kreditnih kartica i lozinki ukradenih širom sveta.

Tu grupu, koja je radila pod sloganom "S verom u prevaru" (In Fraud We Trust) osnovao je 2010. godine Svjatoslav Bondareko, 34-godišnji Ukrajinac, stoji u optužnici, navodi Rojters.

MUP Srbije je juče saopštio da su pripadnici MUP-a, SBPOK – Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u okviru velike međunarodne policijske akcije "Shadow Web" na suzbijanju visokotehnološkog kriminala uhapsili M. K. (33) iz Beograda, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pravljenje, nabavljanje i davanje drugom sredstava za falsifikovanje.

broj komentara 0 pošalji komentar