Četiri pljačke u Osojanu kod Istoka

U Osojanu kod Istoka protekle noći opljačkane su dve prodavnice, jedna kafana i ukraden auomobil. Vlasnici opljačkanih objekata i ukradenog automobila su Srbi povratnici, preneo je "Radio Goraždevac". Uhapšene dve osobe osumnjičene za pljačku. Marko Đurić: Napad na imovinu Srba demonstracija sile.

Milisavu Dašiću je ukraden automobil marke "folksvagen", obijen je lokalni restoran Radomira Repanovića, iz kojeg su odneti sva bela tehnika i uređaji, kao i dve prodavnice vlasnika Vuka Đurića odnosno Ljubisava Popovića.

Vlasnici pokradenih objekata, kažu da je ovo pljačka i udar na one koji pokušavaju nešto da rade i stvaraju u svojoj zajednici a da je ovim za njih ugašena i poslednja nada, jer više neće moći da nastave da rade.

Stanomirka Repanović kaže da ne zna kako će dalje. "Meni su stvari u vrednosti od 2.000 evra odnesene odavde, ja sutra ne znam gde ću, kako ću, ni gde da počenm da radim", kaže Repanovićeva.

Noćašnje provale i krađe su prijavljene kosovskoj policiji. 

Milisav Dašić ispričao je da je ujutru oko pet sati naložio šporet i sa terase video da je automobil nestao.

"Odmah sam otišao kod noćnog čuvara u opštini. Pozvali smo policiju, policija je došla oko šest sati. Znači, kad ti dođe pred kuću da ti ukrade, šta da očekuješ", rekao je Dašić.

Dopisnik RTS-a javlja da su večeras uhapšene dve osobe osumnjičene za pljačku.  

Đurić: Napad na imovinu Srba demonstracija sile 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najoštrije je osudio napad na srpsku imovinu u selu Osojane, gde su u samo jednoj noći obijena tri lokala i ukraden jedan automobil, ističuću da je to očita demonstracija sile koja za cilj ima da se povratnici u Metohiji zastraše i ponovo primoraju da napuste svoja ognjišta, prenosi Tanjug.

"Stiče se utisak da je ovaj ozbiljni incident osmišljen kako bi dodatno otežao opstanak Srba u Metohiji, i svakako još jednom potvrđuje koliko je neophodno uključivanje većeg broja Srba u policijske snage u opštinama u kojima naš narod živi u enklavama, te da je u međuvremenu neophodno obnoviti efikasniji međunarodni bezbednosni nadzor u tim sredinama", naveo je Đurić u saopštenju.

Ova pohara, naglasio je Đurić, usledila je samo nekoliko dana pošto je uvedena nova autobuska linija na relaciji Osojane-Kosovska Mitrovica, kojom su naši sunarodnici dobili simbolično ohrabrenje za ostanak i opstanak u Metohiji.

"Srbija će već tokom predstojeće nedelje naći načina da obešteti one koji su oštećeni u ovom drskom napadu, čime ćemo svima onima koji žele da Srba u Metohiji više nema, poručiti da ne mogu da nas slome i da nikada nećemo odustati", istakao je direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Jevtić: Pljačkanje i napadi na povratnike moraju prestati

Krajnje je vreme da se stane na put onima koji od početka godine terorišu povratnike u opštini Istok. Pozivam Policiju Kosova da zaštiti Srbe u povratničkim sredinama u Istoku. Pljačke i napadi na povratnike moraju prestati odmah", rekao je potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić nakon poslednjeg incidenta u Osojanu.

Jevtić, koji se nalazi u službenoj poseti SAD, ističe da je očigledno došao momenat kada reakcija i odgovor insitucija na Kosovu kada je o ovim incidentima reč, mora biti odlučan i snažan. On ističe da će svaka šteta biti nadoknađena iz budžeta Vlade Kosova, i da materijalna šteta uvek može biti sanirana ali strah je ono što ga zabrinjava, navodi se u saopštenju.

"Ovih dana u Vaštingtonu razgovaram i razgovaraću sa predstavnicima Stejt Departmenta, Senata i Kongresa. Tokom samog Molitvenog doručka, na marginama ovog događaja, razogvaraću sa više zvaničnika. Svima ću preneti do detalja sa kojim i kakvim problemima se na Kosovu danas suočavamo. Posebno ću govoriti o poslednjim incidentima u povratničkim sredinama i od svojih sagovornika zatražiti podršku i pomoć u rešavanju problema", kazao je Jevtić.

Poslednji izveštaj generalnog sekretara UN ukazuje na sve ono na šta mi već mesecima unazad govorimo. Te stvari se moraju ozbiljno uzeti u obzir i reakcija međunarodne zajednice mora biti drugačija i ozbiljnija, rekao je Jevtić.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво