Mladićeva odbrana u podnesku Mehanizmu traži njegovo puštanje

Odbrana nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske generala Ratka Mladića saopštila je da je dostavila podnesak Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu, kojim traži njegovo hitno puštanje na slobodu kako bi se lečio u Srbiji i poništavanje presude jer, kako navode, nije zdravstveno sposoban da prati suđenje.

Mladić pati od značajno umanjene sposobnosti da sa razumavanjem učestvuje u postupku i komunicira sa svojim advokatima, rekao je jedan od njegovih branilaca, advokat Dragan Ivetić na konferenciji za novinare, napominjući da Mladić nema adekvatno lečenje u pritvoru.

Govoreći o nalazu lekarske ekipe koju je odredila odbrana, naveo je da je kod Mladića uočen "blagi kognitivni poremećaj, početna demecija", i drugi problemi, koji se razvijao tokom poslednih pet do sedam godina dok se nalazio pod nadzorom pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija.

"Verujemo da je stanje našeg branjenika kritično i da se njegov život dovodi u opasnost uslovima i tretmanom kojima je izložen tokom nadzora lekara UN, rekao je Ivetić i podsetio da je lekarska ekipa odbrane bila u Hagu krajem prošle godine.

Naveo je da su rizik od moždanog i srčanog udara i smrtnog ishoda znatno viši kod Mladića nego kod drugih prosečnih osoba njegovog doba.

Sa zdravljem Mladića igra se "ruski rulet", ali u burencetu je četiri, pet metaka, a ne jedan, ocenio je Ivetić govoreći o lečenju Mladića u Hagu.

Ivetić smatra da je zbog takvog odnosa potrebno sprovesti istragu.

Jasno je da se Mladićevo zdravstveno stanje ubrzano pogoršava, rekao je Mladićev sin Darko, navodeći da je čudo da mu je otac još živ.

"Plašimo se da je nekome tamo u interesu da Mladić tamo umre kako se ne bi radila revizija skandalozno pogrešne presude", rekao je Darko Mladić.

Zahvalio je Srbiji i Rusiji koje su dale garancije za lečenje Mladića.

Darko Mladić apeluje na predsednike Srbije i Republike Srpske, Aleksandara Vučića i Milorada Dodika, da ulože diplomatski uticaj i da iznesu probleme zdravlja njegovog oca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се