Australijanci uhapšeni u "Metropolu" će se žaliti zbog odluke o zadržavanju

Odbrana dvojice državljana Australije Tristana Votersa (34) i Rohana Arnolda (44), uhapšenih prošle sedmice u beogradskom hotelu "Metropol palas" zbog sumnje da su učestvovali u međunarodnom švercu kokaina, žaliće se sudu zbog odluke Uprave za strance da ih zadrži u Prihvatilištu u Padinskoj skeli i onemogući im kretanje.

Uprava za strance je, naime, donela rešenje kojim je uhapšenima određen boravak u Prihvatilištu, a koji prema Zakonu o strancima može da traje najviše do 90 dana, jer im, kako kaže njihov zajednički advokat Jakša Peković za Tanjug, nije utvrđen identitet.

Advokat je zbog toga najavio da će u ponedeljak podneti žalbu Višem sudu u Beogradu na rešenje Uprave, jer su oni, kako je rekao, legitimisani svojim pasošima i drugim međunarodnim identifikacionim dokumentima, kao i zbog toga što se protiv njih u Srbiji ne vodi nijedan krivični postupak.

Dodao je da, međutim, Uprava za strance nije dobila njihove pasoše i ne zna se gde su im putne isprave.

Kako je prošle sedmice saopšteno iz policije i tužilaštva, trojica Australijanaca su uhapšeni u utorak po nalogu srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal, koje je postupalo po zamolnici istražnih organa Australije iz novembra 2017. godine u okviru međunarodne istrage šverca droge.

Međutim, zathev Australije za ektradiciju osumnjičenih još nije stigao Ministarstvu pravde Srbije, pa za sada ne može da im se odredi ekstradicioni pritvor.

Pored Votersa i Arnolda, u istoj akciji u "Metropolu" su uhapšeni i australijski državljanin Dejvid Kembel (48), kojem je nakon saslušanja Viši sud u Beogradu odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, jer je osumnjičen za krivično delo neovlašćene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija.

Prilikom hapšenja operativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) od njih su zaplenili veliku količinu novca, saopštila je policija.

Za Votersa, beogradski mediji pišu da je krupni narko-bos, dok za Arnolda navode da je poznati australijski biznismen.

Što se tiče boravka u Prihvatilištu za strance, Voters i Arnold su zadovoljni postupanjem osoblja prema njima i svesni su okolnosti u kojima se nalaze, rekao je advokat Peković.

Peković je međutim rekao da Voters ima ozbiljne zdravstvene probleme zbog kojih mu je potrebna hospitalizacija, ali da mu to nije omogućeno.

"Prilikom današnje posete, u Prihvatilištu su rekli da danas neće biti moguće da mu se omogući poseta lekara ili hospitalizacija do ponedeljka iako od ranije ima ozbiljne zdravstvene probleme", napomenuo je Peković.

Prema policijskom saopštenju, istraga protiv pomenute trojice australijskih državljana počela je u aprilu 2017. godine, kada je u luku Sidnej iz Kine stigao kontejner sa čeličnim cevima u čijim je šupljinama pronađeno 1.280 kilograma kokaina, koji je bio spakovan u 2.576 paketa.

Zaplenjeni narkotici su bili odlične čistoće, a njihova tržišna vrednost je procenjena na 500 miliona australijskih dolara.

Trojica pripadnika organizovane kriminalne grupe iz Australije uhapšena su prilikom primopredaje novca u Beogradu.

Kod njih je pronađeno 638.020 evra, 11.350 australijskih dolara, 4.000 američkih dolara, 18.300 čeških kruna, 528.000 vijetnamskih donga, 9.000 japanskih jena, 2.940 kineskih juana, 2.500 tajlandskih bahta, 863 singapurska dolara, 112.000 dinara, kao i jedan pištolj.

Libanskom državljaninu Diabu Geagei (40) koji je takođe uhapšen u "Metropolu" zbog sumnje da je izvršio krivično delo falsifikovanja isprave, odnosno jer je imao lažni pasoš, određen je pritvor odlukom Prvog osnovnog suda u Beogradu zbog opasnosti od bekstva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво