Povećana kazna osuđenom za izazivanje udesa i nepružanje pomoći

Apelacioni sud u Beogradu povećao je za dve i po godine kaznu za M. M. i pravosnažno ga osudio na četiri godine zatvora jer je 31. avgusta 2016. u Beogradu izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo D. S, a kojeg je M. M. ostavio bez pomoći i pobegao sa lica mesta.

Odlukom Apelacionog suda je preinačena prvostepena presuda Drugog osnovnog suda u Beogradu kojom je M. M. bio osuđen na kaznu od godinu i po dana zatvora za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Sud je M. M. izrekao i zabranu upravljanja motornim vozilom "B" kategorije od dve godine, a oštećene je, radi ostvarivanja svog imovinsko-pravnog zahteva, uputio na parnicu.

M. M. je osuđen jer je 31. avgusta 2016. godine u Beogradu, vozeći neprilagođenom brzinom, izgubio kontrolu nad vozilom, prešao preko pune srednje linije na suprotnu kolovoznu traku i udario u drugo putničko vozilo koje se kretalo u suprotnom smeru, a kojim je upravljao D. S.

Nakon toga su oba vozila izletela van kolovoza u levu stranu, gde je vozilo kojim je upravljao D. S. desnom bočnom stranom udarilo u metalnu ogradu usled čega je oštećeni D. S. zadobio povrede opasne po život od kojih je preminuo 9. septembra 2016. godine.

M. M. je povređenog čoveka ostavio ne pozivajući mu i ne pružajući mu pomoć i napustio lice mesta.

Apelacioni sud u obrazloženju odluke o kazni navodi da je usvojio žalbu Drugog osnovnog javnog tužioca i utvrdio da je prvostepeni sud propustio da na adekvatan način ceni okolnosti pod kojima je okrivljeni izvršio krivična dela, zatim njegovo držanje nakon izvršenih krivičnih dela i to što je bio u bekstvu devet meseci, dok nije uhapšen po raspisanoj poternici.

"Takođe nije na adekvatan način cenio ni držanje samog učinioca tokom krivičnog postupka, propuštajući da na adekvatan način ceni činjenicu da se radi o licu koje je ranije više puta osuđivano ne za istovrsna krivična dela, ali i na efektivne kazne zatvora koje očigledno nisu od uticaja na okrivljenog da više ne vrši krivična dela", napomenuo je Apelacioni sud.

Zbog svega navedenog, kao i činjenice da olakšavajuće okolnosti za M. M. nije našao, Apelacioni sud ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара