Preinačena presuda Milanoviću, bivši direktor RTS-a vraća novac B92

Vrhovni kasacioni sud preinačio je presudu Apelacionog suda u Beogradu i definitivno presudio u korist Televizije B92, protiv koje je nekadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović vodio spor zbog povrede časti i ugleda.

Milanović je protiv glavnog urednika B92 Verana Matića i novinara Nikole Radišića podneo tužbu za povredu časti i ugleda, zbog priloga u kojem je ta televizija navela da je on "žrtvovao 16 radnika RTS-a" u NATO bombardovanju zgrade državne televizije aprila 1999, a zbog čega je Milanović tražio pola miliona dinara na ime naknade štete.

Prvostepenom presudom beogradskog Višeg suda iz 2015. godine, Milanovićeva tužba je bila odbijena kao neosnovana, ali je Apelacioni sud u Beogradu tu odluku, odlučujući o Milanovićevoj žalbi, preinačio i naložio tuženima da mu solidarno isplate 150.000, uz obavezu da objave drugostepenu presudu.

Prema stavu Apelacionog suda, Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga 2012. godine, te ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike, navedeno je u saopštenju suda.

Vrhovni kasacioni sud je, međutim, usvojio reviziju tuženih i zaključio da su emitovani prilog, kao i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom Dragoljub Milanović jeste oglašen krivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS-a, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem.

Vrhovni kasacioni sud je u svojoj presudi zaključio da je vrednosni sud novinara o tome da je Milanović "žrtvovao" 16 radnika RTS-a zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske presude kojom je Milanović bio osuđen na deset godina zatvora za krivično delo protiv opšte sigurnosti, koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika nacionalne televizije.

Zbog toga, kako se dodaje u odluci suda, "nema povrede prava na čast i ugled, što tužbeni zahtev čini neosnovanim".

Nakon ove odluke, Milanović će morati da vrati isplaćeni novac za naknadu štete i troškove sudskog postupka, što je prethodno dobio po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i ne može više da se napada nijednim pravnim sredstvom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара