Zatvorske kazne krijumčarima ljudi

Specijalni sud u Beogradu osudio je na višegodišenje kazne zatvora četvoricu optuženih za krijumčarenje ljudi i naložio im vraćanje protivpravne imovinske koristi.

Nenad Petrović i Dragan Dačić osuđeni su na po tri godine i osam meseci zatvora i izrečena im je obaveza da vrate protivpravnu imovinsku korist od po 1.750 evra, kao i mera bezbednosti oduzimanja predmeta, saopštilo je tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv njih.

Aleksandar Mijatović osuđen je na tri godine i dva meseca zatvora uz obavezu vraćanja imovinske koristi od 1.200 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta, a Petar Knežević na tri godine i pet meseci zatvora i obavezu vraćanja imovinske koristiod 1.250 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta. 

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe. 

Ovoj grupi pripadalo je još sedam lica koja su tokom 2015. i 2016. godine sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopili sporazume o priznanju krivičnog dela i provnosnažno su osuđeni.

To su, kako podseća tužilaštvo, Branko Karadžić koji je osuđen na godinu dana kućnog zatvora kaznu uz obavezu vraćanja protivpravne imovinske koristi od 700 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta, Miloš Petrović takođe osuđen na godinu dana kućnog zatvora uz obavezu vraćanja protivpravne imovinske koristi od 2.000 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta. 

Goran Roksić osuđen je na tri godine zatvora uz obavezu vraćanja protivpravne imovinske koristi u iznosu od 208.500 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta.

Tarik Mohamad Kan osuđen je na četiri godine zatvora i deset meseci i obavezu vraćanja protivpravne imovinske koristi od 72.677 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta, a Marko Stanković na tri godine zatvora i obavezu vraćanja protivpravne imovinske koristi u iznosu od 2.000 evra i meru bezbednosti oduzimanja predmeta. 

Oni su svi zajedno osuđeni na ukupno 33 godine i devet meseci zatvora i obavezani su da vrate protivpravno stečenu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 317.277 evra. 

Ova organizovana kriminalna grupa je u vremenskom periodu od 13. aprila 2015. do 21. avgusta 2015. godine omogućila nedozvoljeni tranzit za više od 400 migranata - stranih državljana, preko granice Srbije i Mađarske do Austrije.

U ovom predmetu je oformljen zajednički istražni tim u kome su pored Srbije učestvovali nadležni organi pravosuđa i policije Mađarske i Austrije, a za koji se pokazalo da je bio efikasan, jer je zahvaljujući prikupljanju dokaza u međunarodnoj razmeni sačinjen dovoljan broj dokaza da bi se okrivljeni oglasili krivim.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво