Nova pravosnažna presuda za zločin na Ovčari

Nakon ponovljenog drugostepenog postupka po nalogu Ustavnog suda, Apelacioni sud u Beogradu doneo je novu pravosnažnu presudu u slučaju protiv optuženih za ratne zločine na poljoprivrednom dobru "Ovačara" u Hrvatskoj 20. i 21. novembra 1991. godine, kada je ubijeno najmanje 200 ratnih zarobljenika.

Novom presudom, koja je danas objavljena na sajtu suda, nakon održanog glavnog pretresa (suđenja) Apelacioni sud je osudio na zatvorske kazne od pet godina do maksimalnih 20 godina zatvora osmoro optuženih, dok je zbog nedostatka dokaza i protivrečnih iskaza svedoka saradnika, četvoricu optuženih pravosnažno oslobodio od optužbi.

Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom su na po 20 godina zatvora osuđeni Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević i Goran Mugoša, dok je preinačio u delu odluke o krivici u odnosu Miroslava Đankovića i Sašu Radaka koje je osudio na po pet godina zatvora.

Presuda je preinačena u odnosu na Nadu Kalabu kojoj je kazna sa devet povećana na 11 godina zatvora, i u odnosu na Ivana Atanasijevića (novo ime mu je Ivica Husnik) kome je kazna smanjena sa 20 na 15 godina zatvora.

Drugostepenom odlukom preinačena je i osuđujuća presuda pa su zbog nedostatka dokaza pravosnažno oslobođeni optužbi Jovica Perić, Milan Vojnović, Milan Lančuanin i Predrag Dragović.

Pošto je u toku postupka pred drugostepenim Đorđe Rožić preminuo krivični postupak je protiv njega obustavljen.

Okrivljeni su osuđeni jer su u popodnevnim časovima 20. novembra do ranih jutarnjih casova 21. novembra 1991. godine, na poljoprivrednom dobru Ovcara, kao pripadnici teritorijalne odbrane Vukovara i dobrovoljacke jedinice "Leva sudoperica", koje su bile u sastavu tadašnje JNA, kršeći pravila međunarodnog prava za vreme oružanog sukoba povređivali i ubili najmanje 200 ratnih zarobljenika.

Reč o pripadnicima hrvatskih oružanih snaga, milicije, dobrovoljackih jedinica i lica koja prate te oružane snage iako neposredno ne ulaze u njihov sastav, navodi se u presudi.

Njih su prethodno zarobili pripadnici JNA predali pripadnicima TO Vukovar.

Apelacioni sud podseća da je ovaj postupak ponovljen nakon što je odlukom Ustavnog suda od 30. januara 2014. godine naloženo da Apelacioni sud ponovo odluči o žalbama koju je podnosilac ustavne žalbe Saša Radak izjavio protiv prvostepene presude.

Ta je imala pravno dejstvo i prema svim ostalim optuženima, pa je Vrhovni kasacioni sud ukinuo pravnosnažnu presudu Apelacionog suda od 23. juna 2010. godine i predmet vratio mu predmet na ponovno odulučivanje u odnosu na osuđujući deo prvostepene presude.

Apelacioni sud je nakon održane sednice veca odlučio da otvori pretres na kojem su saslušani svedoci saradnici, pribavljeni transkripti iz Haškog tribunala iz predmeta "Mrkšić" i drugi dokazi, nakon čega je doneta nova presuda.

U obrazloženju svoje odluke Apelacioni sud je naveo da je protiv Jovice Perića, Milana Vojnovića, Milana Lancužanina i Predraga Dragovića bilo relativno malo dokaza, kao i u odnosu na Sašu Radaka i Miroslava Đankovića za pojedine radnje, sud je morao postaviti odredeni standard u pogledu dokazanosti odredenih činjenica.

"Naime, s obzirom na to da se, u najvecem delu, optužnica temeljila na iskazima dva svedoka saradnika koji su nesporno ucestvovali, a da su postojale odredene nesaglasnosti u njihovim iskazima, sud je sa posebnom pažnjom cenio njihove iskaze, pa je u konkretnom slucaju pošao od standarda da nije dovoljno da se iskazom samo jednog svedoka saradnika dokazuje učešće nekog optuženog u određenoj radnji, već da je potrebno da učešće u izvršenju te radnje potvrđuju ili oba svedoka saradnika ili da se pored iskaza jednog svedoka saradnika to dokazuje još nekim dokazima", naveo je sud.

Nakon ukidanja prve pravosnažne presude optuženi su pušteni sa izdržavanja kazni iz zatvora, jer je odlukom VKS za to otpao osnov, ali im je izrecena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu da se svakog ponedeljka javljaju nadležnoj policijskoj stanici.

Optuženi za zločin na Ovčari su mahom u pritvoru i zatvoru bili od 2003.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво