Ukinuta oslobađajuća presuda vlasniku agencije "Konte"

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom je direktor i vlasnik turističke agencije "Konte" Želimir Šipraga u februaru prošle godine bio oslobođen od optužbi da je preko te agencije oštetio više desetina građana i naložio da mu se suđenje ponovi.

Šimpraga je bio uhapšen u julu 2010. zbog sumnje da je prisvojio novac od uplata za turističke aranžmane svoje agencije, umesto da izvrši potrebne uplate ka stranim partnerima na željenim destinacijama.

Turistička inspekcija je nakon toga oduzela licencu za rad agenciji "Konte".

Optužnicom Višeg javnog tužioca u Beogradu, Šimpragi je stavljeno na teret da je od 1. januara do 14. jula 2010. godine iskoristio ovaj svoj položaj i sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist na štetu građana u ukupnom iznosu od oko osam miliona dinara i 49.379 evra, odnosno da je ovim novcem vraćao dugove agencije čiji je račun bio u blokadi.

Po nalaženju Apelacionog suda, presuda je doneta uz bitne povrede krivičnog postupka jer je u njoj izostala suštinska analiza i ocena izvedenih dokaza i njihova međusobna povezanost u odnosu na utvrđivanje odlučnih činjenica koje su od odlučujućeg značaja za presuđenje u ovom predmetu.

"Takođe je izostala i realna procena značaja svakog pojedinačnog dokaza, uz jasno naznačenje koja činjenica je na osnovu kojeg dokaza i iz kojih razloga utvrđena ili neutvrđena", naveo je Apelacioni sud.

Taj sud je dodao da je iz presude izostala i ocena verodostojnosti dokaza u sklopu odbrane okrivljenog, uz jasno i neprotivrečno navođenje zašto se na iskazani način ocenjuje odbrana okrivljenog odnosno zašto je sud prihvata ili ne prihvata.

Nakon pokretanja ovog postupka mediji su pisali da je agencija "Konte" oštetila više od 100 građana.

Pun naziv agencije je "Društvo za turizam i usluge Contevita".

broj komentara 0 pošalji komentar