Novak Buha pravosnažno oslobođen optužbi za iznudu novca

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je zbog nedostatka dokaza oslobodio Novaka Buhu i još dvojicu okrivljenih od optužbi za iznudu novca jednom surčinskom biznismenu od leta 1998. godine do kraja 2002. godine.

Novak Buha je stariji brat Ljubiše Buhe Čumeta, nekadašnjeg vođe "surčinskog klana", a kasnije saradnika Tužilaštva za organizovani kriminal.

Ovom odlukom nakon 15 godina suđenja, Apelacioni sud je odbio žalbu tužioca i potvrdio presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu kojom su pored Buhe, optužbi za iznudu oslobođeni i Ljubomir Jovanović i Steva Bunčić.

Apelacioni sud je u obrazloženju odluke naveo da niko od saslušanih svedoka, čije je iskaze sud prihvatio, nije potvrdio da je oštećeni pod ozbiljnom pretnjom bio prinuđen da daje novac Buhi i Jovanoviću, pri čemu su se, kako je dodao sud, neki od svedoka izjašnjavali da su bili prisutni kada su okrivljeni oštećenom pozajmljivali novac ili im je oštećeni rekao da je novac pozajmio od njih.

Svedoci su, naprotiv, kategorično tvrdili da oštećenog niko nije "reketirao", dok po nalaženju Apelacionog suda, "iskaz oštećenog uopšte nije ocenjen kao istinit".

Osporenom optužnicom nekadašnjeg Četvrtog opštinskog javnog tužioca u Beogradu iz 2003. godine Novak Buha se tereti da je od 1998. do kraja 2002. iznuđivao novac od biznismena Momira Jovanovića, vlasnika preduzeća "Toplica" iz Surčina, koji je preminuo prošle godine.

broj komentara 0 pošalji komentar