Priština, uslovna kazna za Aljbina Kurtija zbog suzavca u parlamentu

Sud u Prištini osudio je četvoro zvaničnika pokreta Samoopredeljenje na zatvorske kazne zbog bacanja suzavca u kosovskom parlamentu. Osnivač tog pokreta Aljbin Kurti osuđen je na 18 meseci zatvora, ali čelnici Samoopredeljenja neće završiti iza rešetaka ukoliko u naredne dve godine ne ponove prekršaje.

Osim Kurtija, na uslovne kazne osuđeni su Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj Bujupi i Faton Topali, koji su učestvovali u neredima tokom parlamentarne rasprave o demarkaciji sa Crnom Gorom i formiranju Zajednice srpskih opština, javljaju prištinski mediji.

Advokat Fatona Topalija je najavio da će se žaliti na presudu. Niko od osuđenih nije bio u sudnici tokom izricanja presude.

Presude čelnicima Samoopredeljenja usledile su svega dan pošto je predsednik tog pokreta Imer Imeri podneo ostavku na sve funkcije u partiji, označavajući najveću krizu u toj stranci od osnivanja.

Imerijeva ostavka i simbolične kazne Kurtiju tumače se kao pokušaj vladajuće koalicije da mobiliše ozbiljnu podršku za narednu inicijativu usmerenu ka ukidanju Specijalnog suda za zločine OVK, čije se prve optužnicu očekuju sredinom februara.

Prvi pokušaj ukidanja suda, neposredno pred novogodišnje praznike, propao je jer su Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje bojkotovali sednice predsedništva parlamenta, čime su onemogućili sazivanje vanredne sednice parlamenta.

broj komentara 0 pošalji komentar