Opasnost za opoziv zakona o Specijalnom sudu nije prošla

U Prištini nisu odustali od ponovnog pokretanja inicijative za opoziv Zakona o Specijalnom sudu, koji će se baviti zločinima pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, prenosi danas "Koha ditore".

List podseća da su predstavnici centralnih kosovskih institucija, prošlu godinu okončali neslaganjem i sukobom sa diplomatama vodećih zemalja zapada u Prištini, pošto je u kosovskoj skupštini pokrenuta inicijativa za obaranje zakona o Specijalnom sudu.

Uprkos upozorenjima da bi takva odluka izolovala Kosovo na međunarodnoj sceni, analitičari u Prištini ističu da rizik od ponovnog pokretanja inicijative nije prošao.

Hašim Tači, Kadri Veseli i Ramuš Haradinaj, tri ključne političke ličnosti u Prištini, ne daju znake da odbacuju inicijativu za ukidanje zakona, ostavljajući proces "u rukama i volji poslanika".

"S obzirom na izjave tri centralna funkcionera, ponoviće se pokušaji ukidanja zakona o Specijalnom sudu", rekao je Aljbert Krasnicći, istraživač Kosovskog demokratskog instituta (KDI).

Dodao je da bi nova vanredna sednica trebalo ponovo da prikupi potpise, jer po njemu, nema smisla održavati vanrednu sednicu dva ili tri meseca nakon podnošenja zahteva.

Prvi pokušaj organizovanja vanredne sednice skupštine, za obaranje zakona, bio je krajem prošlog meseca. Zbog nedostatka kvoruma, predsedništvo skupštine nije uspelo da zakaže sednicu. U međuvremenu je nekoliko poslanika povuklo potpise sa peticije, koja sada ima manje od 40 potpisnika, što je minimum od jedne trećine da bi se sazvala vanredna sednica.

Aktuelni saziv kosovske skupštine je na odmoru do 14. januara, a pojedini prištinski mediji spekulišu da bi inicijativa za održavanje vanredne sednice, sa zahtevom za obaranje Zakona o Specijalnom sudu, mogla da bude reaktivirana do 20. januara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво