Meron samog sebe odredio za predžalbenog sudiju u slučaju Mladić

Predsednik Žalbenog veća u postupku protiv Ratka Mladića, sudija Teodor Meron, imenovao je samog sebe za predžalbenog sudiju u tom postupku, koji treba da se okonča donošenjem pravosnažne presude Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog ratnih zločina BiH.

Zadatak predžalbenog sudije je odlučivanje o svim procesnim pitanjima i zahtevima koja će uslediti pre podnošenja žalbi odbrane i tužilaštva.

Prvi o kojem će Meron odlučivati je zahtev Mladićeve odbrane od 18. decembra da joj se rok od 30 dana za podnošenje žalbe produži za još 150 dana (ukupno 180).

Haško tužilaštvo je juče saopštilo da je rok koji traži Mladićeva odbrana preterano dug, ali da bi bilo u interesu pravde, ukoliko ga sud odobri odbrani, isti rok predvidi i za tužilaštvo.

U punom sastavu Žalbenog veća, kojim predsedava Meron, su sudije Karmel Ađijus, Liu Dakun, Simor Panton i Priska Matimba Njambe.

Presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Mladićevi branioci su najavili da će se žaliti na svih deset tačaka optužnice po kojima je Mladić osuđen, od ukupno 11, pošto je po jednoj tački oslobođen optužbi.

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се