Mladićevi branioci traže još 150 dana za podnošenje žalbe

Odbrana Ratka Mladića, osuđenog na doživotni zatvor, podnela je zahtev za produženje roka za podnošenje žalbe na tu prvostepenu presudu.

Odbrana traži produženje za 150 dana. To bi značilo da bi odbrana imala na raspolaganju za pripremu žalbe ukupno 180, umesto 30 dana, od izricanja presude, 22. novembra.

Rok za podnošenje žalbe ističe 22. decembra, a odbrana smatra da je taj rok prekratak imajući u vidu, pre svega, obim prvostepene presude, i traži produženje roka za dodatnih 150 dana.

Odbrana navodi da presuda Mladiću sadrži 2.541 stranu sa čak 18.211 fusnota što, kako ističe, tu presudu čini najobimnijom u istoriji Tribunala.

Ukazuje se da je produženje roka za podnošenje žalbe u interesu pravde i ističe da je primereno i u skladu sa standardima Haškog tribunala u prethodnim slučajevima.

Navodi se i da je produženje roka primereno s obzirom na zdravstveno stanje Ratka Mladića.

Zahtev su potpisali advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić.

Haški tribunal osudio je 22. novembra Ratka Mladića na doživotni zatvor, sa obrazloženjem da je "značajno doprineo izvršenju genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina počinjenih na teritoriji Bosne i Hercegovine".

Sud je zaključio da je on svojim delovanjem značajno doprineo izvršenju genodica nad bosanskim muslimanima u Srebrenici, da je terorisao stanovnistvo Sarajeva, da je naređivao uzimanje talaca...

Mladić je osuđen po 10, od 11 tačaka optužnice.

Ovo je prvostepena presuda na koju postoji pravo žalbe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво