Žandarmi krivi zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog

Viši sud u Beogradu prvostepeno je osudio na uslovne kazne zatvora od po šest i osam meseci sedmoricu žandarma zbog fizičkog napada na braću tadašnjeg premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika vojne policije tokom održavanja "Parade ponosa" 2014.

Komandant tog žandarmerijskog voda Rade Matić, koji se teretio da nije preduzeo mere da spreči taj napad, oslobođen je optužbi.

Žandarmi Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dalibor Đorđević, Zlatko Gigić, Boban Lekić i Mitar Milosavljević osuđeni su na uslovne kazne od po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine zbog krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Dragan Savić dobio je uslovnu kaznu zatvora od osam meseci s rokom provere od tri godine zbog krivičnih dela zlostavljanje i mučenje i napad na vojno lice.

Kazne se neće izvršiti ukoliko u roku određenom za proveru ne izvrše novo krivično delo.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo, osuđeni i njihovi branioci mogu da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 15 dana od prijema pisanog otpravka presude.

Žandarmi su osuđeni zbog prebijanja pripadnika "Kobri" Saše Jovanovića i Saše Stankovića, koji su bili na službenom zadatku, kao i Andreja Vučića i Predraga Malog.

Incident se dogodio 28. septembra 2014. godine, na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove, neposredno pred održavanje "Parade ponosa" u Beogradu, kada je, iz bezbednosnih razloga, u centru grada bilo pojačano prisustvo policije.

Sudija Svetlana Aleksić je u obrazloženju presude navela da su okrivljeni službenim palicama tukli po glavi i telu oštećene u cilju da ih zastraše i nanesu im bol.

Oni su to uradili iako su se svi oštećeni prethodno legitimisali, Vučić je pokazao ličnu kartu, Mali vozačku dozvolu, a vojna lica službene legitimacije.

Sudija je dodala da sud nije prihvatio odbrane okrivljenih kao ni svedoka njihovih kolega jer smatra da su bile uperene na izbegavanje odgovornosti.

Prihvatio je svedočenje očevidaca, novinarke N1 kao i video-snimak dela incidenta na kojem se vidi kako žandarmi tuku četiri osobe službenim palicama.

Odbrana žandarma najavila je žalbu na današnju presudu, iako smatra da su uslovne kazne "mudra odluka suda", te da oni neće biti suspendovani sa posla.

"Relativno smo zadovoljni sankcijama. Žalićemo se pre svega na deo koji se odnosi na krivicu, a verovatno i na sankciju jer idemo do kraja", rekao je novinarima branilac sedmorice pripadnika Žandarmerije, advokat Vladimir Vučinić.

Objasnio je da kazna od šest meseci efektivnog zatvora, ili teža kazna, ako postane pravosnažna po Zakonu o radu momentalno povlači otkaz, te da su žandarmi koji su dobili uslovne kazne, što se toga tiče, u ovom trenutku relaksirani.

Vučinić je rekao da očekuje da će se tužilaštvo žaliti na sankciju i potvrdio da su uslovne kazne ispod zakonskog minimuma koji je predviđen za krivično delo zlostavljanje i mučenje.

"Sud je ublažio kazne jer je prihvatio niz olakšavajućih okolnosti koje je isticala odbrana", naveo je Vučinić.

Punomoćnici oštećenih, Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice pripadnika vojne policije, izjavili su da nisu zadovoljni kaznom koja je izrečena i ocenili da je sud podlegao pritisku javnosti.

Advokatica Vesna Lončar, koja zajedno sa kolegom Srđanom Stefanovićem zastupa braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, rekla je novinarima da su zadovoljni utvrđenim činjeničnim stanjem u presudi, ali nisu zadovoljni uslovnim kaznama koje im je danas izrekao Viši sud u Beogradu.

"Nismo zadovoljni blagim kaznama jer smatramo da je sud na kraju podlegao pritisku javnosti i izrekao okrivljenim pripadnicima Žandarmerije isuviše blage kazne", rekla je novinarima Vesna Lončar.

Na odluku o kaznama, kako je navela, sigurno će se žaliti tužilaštvu, dok oni kao punomoćnici oštećenih na to nemaju pravo prema Zakoniku o krivičnom postupku.

Konačnu odluku o kaznama doneće Apelacioni sud u Beogradu, dodala je Vesna Lončar.

Napomenula je da je sud današnjom presudom nesumnjivo utvrdio činjenično stanje kako je opisano u optužnici, ocenjujući da je istovremeno imao velike teškoće sa ovim predmetom jer je od početka bio pod pritiskom javnosti koja je bila posebno zainteresovana, budući da se u predmetu pojavljuju kao oštećeni Andrej Vučić i Predrag Mali.

"Ovaj predmet je zbog toga bio prebačen u političku arenu, a pojavom kolege Vladimira Vučinića (bivšeg sudije u procesu protiv Miroslava Miškovića) kao branioca šestorice okrivljenih, predmet je dobio još jaču političku konotaciju u borbi protiv predsednika države", navela je Vesna Lončar.

Ta konotacija, kako je navela, uticala je da njeni klijenti dobiju ulogu okrivljenih.

"U javnosti su predstavljani kao lica koja nisu poštovala pravila i nisu se podvrgla naredbama Žandarmerije, te kao lica koja se nisu identifikovala prilikom prilaska grupi policijaca", rekla je advokatica.

"Andrej Vučić je pokazao ličnu kartu, a Predrag Mali vozačku dozvolu", ponovila je Vesna Lončar deo obrazloženja koje je jutros izrekla sudija Snežana Aleksić.

Presudom je takođe, kako je navela, demantovan pokušaj odbrane da tokom trogodišnjeg postupka prikaže tako da su oštećeni izazvali incident, i da su zasluženo dobili batine.

"Pokušaj da se predstavi da je Saša Jovanović potegao pištolj na jednog od pripadnika Žandarmerije nije uspeo upravo iskazom jednog policajca koji je sam potvrdio da do poslednjeg momenta pripadnici Žandarmerije nisu znali čiji je pištolj koji je nađen na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove", napomenula je advokatica.

Ona je dodala i da je iskaz veštaka o vrsti i načinu povreda kod oštećenih demantovao pokušaj odbrane da prikaže kako su se oštećeni sami udarali i da su povrede na glavi dobili udarcima glavom o zid zgrade.

Deo ovog incidenta zabeležio je snimatelj televizije N1 koji su objavili gotovo svi mediji i koji je i dalje dostupan na Jutjubu.

Na tom video-zapisu od minut i četrdeset pet sekundi, pored ostalog, jasno se vidi kako žandarmi pendrecima tuku više lica i štitovima ih guraju u zid zgrade.

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се