Meron imenovao sudiju za slučaj protiv dvoje radikala

Predsednik Mehanizma za krivične sudove Teodor Meron imenovao je sudiju Aminatu Lois Runeni N'gum da vodi slučaj protiv dvoje srpskih radikala, Vjerice Radete i Petra Jojića, optuženih za zastrašivanje svedoka u postupku koji je vođen protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

U odluci koja je danas objavljena, Teodor Meron je podsetio da je Mehanizam ovlašćen da vodi i okonča slučajeve u kojima je podignuta optužnica pred Haškim tribinalom, koji je 30. novembra okončao svoj rad.

U skladu sa, kako je naveo, Statutom Mehanizma i Pravilima o postupku i dokazima, predsednik Mehanizma je slučaj dodelio sudiji Aminati Lois Runeni N'gum.

Predmet protiv Radete i Jojića upisan pod slučanim brojem: MICT-17-111-P90, saopštio je juče Mehanizam.

Radeta i Jojić optuženi su za krivično delo nepoštovanja suda, odnosno, jer su navodno zastrašivali svedoke u slučaju protiv predsednika SRS-a Vojislava Šešelja, koji je pred Tribunalom prvostepeno oslobođen.

Pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju to krivično delo, Srbija nije postupila po nalozima Tribunala za njihovo hapšenje i izručenje koji su izdati u januaru 2015. godine.

Za Jojićem i Radetom, po naredbi Tribunala, raspisane su crvene Interpolove poternice sa nalogom za hapšenje.

Treći optuženi u ovom slučaju Jovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво