Obustavljena istraga protiv generala Živanovića

Tužilaštvo za ratne zločine obustavilo je istragu protiv bivšeg komandanta 125. motorizovane brigade generala Dragana Živanovića, pokrenutu 2014. godine zbog navodnih sumnji da je izvršio ratni zločin na Kosovu i Metohiji, saznaje "Tanjug".

Istraga je obustavljena jer nema dokaza da je izvršio krivično delo za koje se teretio naredbom o sprovođenju istrage, odnosno da je nepreduzimanjem mera izvršio ratni zločin u kosovskim selima Čuška, Pavljan, Ljubenić i Zahać, 1999. godine.

Zbog ratnog zločina nad Albancima iz ovih sela u toku je ponovljeno suđenje pripadnicima formacije poznate kao "šakali" pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Prvu prvostepenu presudu u tom slučaju, kojom je devet optuženih bilo osuđeno na ukupno 106 godina zatvora, Apelacioni sud ukinuo i naložio da se suđenje ponovi.

Optuženi se sada brane sa slobode.

Naredbom o sprovođenju istrage general Živanović se teretio da je znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje od albanskih terorista sela Ljubenić, Pavljan, Čuška i Zahać, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

General je bio nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu "Čuška" osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Milojko Nikolić je letos preminuo u Beogradu, a Bulatoviću je zbog lošeg zdravlja suđenje razdvojeno.

U pomenutim selima izvršena su masovna ubistva naočigled prisutnih žena i dece. Najmlađa žrtva imala je 19, a najstarija 87 godina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи