Suđenje Karadžiću, Tužilaštvo protiv učešća udruženja branilaca kao "prijatelja suda"

Haško tužilaštvo usprotivilo se zahtevu Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu da mu, u svojstvu "prijatelja suda", bude dozvoljeno učešće u žalbenom postupku koji se vodi u slučaju protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

Tužilaštvo je u dopisu od Mehanizma za krivične sudove (naslednika Haškog tribunala) zatražilo da odbije taj zahtev, jer nije potkrepljen argumentima koji bi pokazali da bi oni asistirali Žalbenom veću, a što je uslov za status "prijatelja suda".

Udruženja advokata koji postupaju pred međunarodnim sudovima u Hagu smatra da su Karadžićeva prava u toku postupka kršena u više navrata u vezi sa obelodanjivanjem dokumenata i nedozvoljavanjem žalbi na 82 odluke suda i želi da da svoje mišljenje o tome kao "prijatelj suda".

To udruženje je u svom zahtevu navelo da je Karadžićev slučaj ključan, ne samo zbog žalbenog postupka u tom slučaju već i zbog budućeg integriteta Mehanizma.

Tužilaštvo je ukazalo da je Karadžić u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992–1995. godine.

Prvi predsednik Republike Srpske i Tužilaštvo su svoje žalbe podneli Tribunalu u decembru prošle godine, u martu su podneli odgovore na žalbe, a u aprilu i dodatne žalbene podneske.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da, kako je ranije saopšteno iz Tribunala, bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Karadžić je zatražio od Žalbenog veća da odbije zahtev Tužilaštva da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora, dok je svojom žalbom tražio oslobađajuću presudu.

Žalba Tužilaštva ima 89 strana, dok je Karadžićeva sačinjena na 233 strane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво