Trendafilova: Specijalni sud će suditi pojedincima, a ne organizacijama

Predsednica Specijalnog suda za Kosovo Ekaterina Trendafilova izjavila je da je na Specijalnom tužilaštvu kada će prve optužnice biti podignute, a da će Specijalizovane komore suditi pojedincima, a ne organizacijama.

Ekaterina Trendafilova, zajedno sa sekretarkom Specijalnog suda Fidelmom Donlon, boravi u prvoj poseti Prištini, nakon što je izabrana za predsednicu tog suda.

Dva sata je razgovarala sa novinarima i predstavnicima civilnih organizacija, kojima je predstavila strukturu i način rada Specijalnog suda.

"Specijalizovane komore su stvorene da istraže ratne zločine kako bi se osiguralo fer suđenje, onda će uslediti suđenje pojedincima, a ne organizacijama. Specijalizovana komora poštuje jednakost u pravima žrtava", rekla je Trendafilova.

Odbacila je spekulacije da je njen dolazak povezan sa podizanjem optužnica, rekavši da Tužilaštvo radi kao nezavisna institucija i da je na njemu podizanje optužnica.

"Mi i dalje čekamo. Čekamo na tužioce da obave svoju dužnost kao i u svakom sistemu, tužilačka kancelarija je pokretačka sila", navela je Trendafilova.

Precizirala je da je zakon vrlo jasan u pogledu kome će u Specijalnom sudu biti suđeno.

"U zakonu piše da je individualna odgovornost na svakom ko je počinio zločin u okviru teritorije i vremenskog perioda koji je predviđen u zakonu. Nema neke ciljne ili etničke grupe za istragu. Bilo ko, bez obzira na državljanstvo i etničku pripadnost može da odgovara", citirala je Trendafilova zakon.

Prema njenom mišljenju, izazov Specijalizovanih komora biće zaštita svedoka, a sud će sa svoje strane za svedoke koristiti pseudonime, smanjiće broj informacija koje se mogu objaviti, štitiće identitet osobe koja se pojavljuje kao svedok i imaće jak program zaštite svedoka.

Trendafilova se tokom današnje posete Prištini sastala sa kosovskim ministrom pravde Abelardom Tahirijem.

Specijalni sud je pokrenut nakon što je Dik Marti u Savetu Evrope podneo izveštaj o zločinima pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво