Hag, udruženje branilaca traži da bude "prijatelj suda" u slučaju protiv Karadžića

Udruženje advokata koji postupaju pred međunadornim sudovima u Hagu zatražilo je od Mehanizma za krivične sudove (naslednika Haškog tribunala) dozvolu da učestvuje u žalbenom postupku koji se vodi u slučaju protiv prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

U svom dopisu Mehanizmu, koji je danas objavljen, navodi se da je misija Udruženja da zastupa prava okrivljenih i promoviše fer suđenje.

Oni smatraju da su Karadžićeva prava u toku postupka u više navrata kršena, posebno u vezi sa obelodanjivanjem dokumenata i žele da daju svoje mišljenje o tome, kao "prijatelji suda" (amicus curia).

Napominjući da je sudsko veće u tom postupku u 82 prilike uskratilo Karadžiću i njegovim braniocima pravo na pravni lek, Udruženje advokata je upozorilo da će povrede, bez prava na pravni lek imati štetan uticaj.

Napominje da veruje da je ovaj slučaj ključan ne samo zbog žalbenog postupka u slučaju Karadžić već i zbog budućeg integriteta Mehanizma.

Karadžić je u martu 2016. godine osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Prvi predsednik Republike Srpske i tužilaštvo su svoje žalbe podnelu tribunalu u decembru prošle godine, u martu su podneli odgovore na žalbe, a u aprilu i dodatne žalbene podneske.

Usmeno izlaganje žalbi trebalo bi da, kako je ranije saopšteno iz Tribunala, bude održano na proleće 2018. godine, a konačne presude se očekuju godinu dana kasnije.

Karadžić je zatražio od Žalbenog veća da odbije žalbeni zahtev tužilaštva - da ga osudi na kaznu doživotnog zatvora, dok je svojom žalbom tražio oslobađajuću presudu.

Žalba tužilaštva Haškog tribunala ima 89 strana, a Karadžićeva žalba 233 strane.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара