Svedok Kokot: Ćuruvija nije želeo lično obezbeđenje

Ćuruvija nije želeo lično obezbeđenje, nije se osećao ugroženim, ali je komentarisao članak u novinama da je navodno tražio bombardovanje, ispričao je član obezbeđenja redakcije "Dnevnog telegrafa" Igor Kokot, kao svedok u Specijalom sudu.

Sada bi mogao svaki građanin na ulici da me ubije, preneo je Ćuruvijin komentar Kokot, na suđenju optuženima za ubistvo vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavka Čuruvije.

On nije pomenuo o kom listu je reč, ali su ranije tokom suđenja saslušani svedoci povodom teksta u Politici ekspres pod naslovom "Ćuruvija dočekao NATO-bombe".

Kokot, kojeg je kao svedoka predložila odbrana, rekao je da mu se Ćuruvija nije žalio da ga prisluškuju ili da mu prete, osim što je pomenuo novinski članak, kao i da je bio kući kada je čuo da je Ćuruvija ubijen.

Kada sam došao video sam prekriveno telo u pasažu ispred zgrade gde je stanovao i gde su bile nove prostorije redakcije, ispričao je Kokot, kakav je prizor zatekao na mestu ubistva Ćuruvije 11. aprila 1999.

Govoreći o periodu koji je neposredno prethodio ubistvu, Kokot je rekao da Ćuruvija nije izlazio pet, šest dana iz stana a da je na dan kad je ubijen krenuo u grad sa Brankom Prpom na ručak.

Na pitanje tadašnjeg dežurnog člana obezbeđenja redakcije da li je potrebno da bude sa njim tokom šetnje, prepričao je Kokot, Ćuruvija je rekao da ne treba.

Kokot je rekao da su on ili neko od pripadnika obezbeđenja bili sa Ćuruvijom kako bi ga kolima vozili na put, ili su kao članovi redakcije prisustvovali tribinama na kojima je bio.

Govoreći o "zabrani štampanja i hajci" na Dnevni telegraf, Kokot je rekao da su zbog toga promenjene prostorije redakcije, da su i nove imali obezbeđenje na ulazu u zgradu, ali da se odatle nije video haustor u kojem je Ćuruvija ubijen.

Kokot je rekao da su članovi obezbeđenja ostali da čuvaju imovinu redakcije još neko vreme ne očekujući novac za to, već iz poštovanja prema Ćuruviji za kojeg je naveo da je bio divan čovek i da su imali odlične odnose.

Na pitanje odbrane da li je neko pritiskao decu Ćuruvije posle njegovog ubistva za plate, on je rekao da nije, da nema takve informacije.

Kokot je rekao da je na poziv Jove Ćuruvije, brata Slavka Ćuruvije, došao da obezbeđuje redakciju Dnevnog telegrafa, da eventualno neko nezdovoljan pisanjem ne bi maltretirao novinare.

Govoreći gde je radio kao obezbeđenje, on je pomenuo više ugostiteljskih objekata, kao i da je ranije bio angažovan preko agencije "Alfa tim", čiji je vlasnik, "prema priči koju je čuo", bio Milorad Ulemek Legija.

Na pitanje da li zna kako se daje lično obezbeđenje, on je odgovorio da je tako obezbeđivao Zorana Đinđića i Čedomira Jovanovića za vreme protestnih šetnji.

Punomoćnik oštećenih, Jelene i Radeta Čuruvije, advokat Slobodan Ružić izjavio je, novinarima ispred zgrade suda, da je ubistvo Ćuruvije političko, ali da odbrana nastoji da nađe motiv negde drugde, navodno zbog dugova Ćuruvije "što nema veze sa istinom".

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac optuženih Milana Radonjića i Ratka Romića, je rekla da će komentarisati svedočenje Kokota tek kada budu svedočili i ostali članovi obezbeđenja, koje je odbrana predložila.

Zanimljivo je da od članova obezbeđenja tužilaštvo ili istražni sudija nisu uzeli izjavu pre nego što su moji branjenici uhapšeni, rekla je Nikodinović.

Suđenje se nastavlja 28. novembra, za kad su planirni drugi članovi obezbeđenja Dnevnog telegraša, kao i veštaci.

Za ubistvo Ćuruvije optuženi su nekadašnji šef Državne bezbednosti Srbije Radomir Marković, nekadašnji šef beogradskog DB Radonjić kao i nekadašni pripadnici te službe Romić i Moroslav Kurak, kome se sudi u odsustvu.

Tužilaštvo tvrdi da je Ćuruvije ubijen iz niskih pobuda ponalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti zbog kritika vlasti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се