Šarić: Lazarević mi nije prenosio policijske informacije

Optuženi za organizovanje šverca kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu Darko Šarić rekao je u Specijalnom sudu u Beogradu da mu nekadašnji šef kabineta ministra unutrašnjih poslova Branko Lazarević nije nikada odao nijednu policijsku informaciju.

Šarić je, na današnjem suđenju Lazareviću i još trojici optuženih da su mu odavali poverljive policijske informacije o praćenju pripadnika njegove grupe, prvi put govorio o ovom predmetu, pošto je u istrazi odbio da svedoči pozivajući se na svoje pravo da sebe ili bliske osobe ne izloži krivičnom gonjenju.

Ovaj optuženi je podsetio da je i u policiji na poligrafu rekao da mu niko nikada iz vrha MUP-a nije prenosio informacije.

Pored Lazarevića, koji je optužen da je u više navrata odavao poverljive podatke koji predstavljaju službenu tajnu optuženi su i nekadanji rukovodilac u ministarstvu unutrašnjih poslova Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i biznismen Rodoljub Radulović poznatiji kao Miša Banana, koji je u bekstvu pa mu se sudi u odsustvu.

Šarić je posvedočio da od optuženih poznaje Štrpca, jer mu je on bio advokat, kao i Radulovića od 2004. ili 2005. godine.

Dodao je da od Radulovića nikada nije za sebe tražio ništa, ali da ga je molio da pomogne Stanku Subotiću da mu se usvoji jemstvo (i ukine pritvor i poternica), jer je znao da Raduloviću prijatelj tadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prema svedočenju Šarića, Dačić je izbegavao Radulovića i nije mu odgovarao na pozive.

Upitan da li su on i njegov brat iznajmljivali prostor na Studentskom trgu u Beogradu, čiji je vlasnik bila Socijalistička partija Srbije, on je odgovorio pozitivno, napominjući da je to tek kasnije saznao.

Šarić je govorio i o čestom menjanju brojeva telefona, ističući da je to radio kako ga ne bi stalno zvali ljudi koji mu traže novac na zajam.

U nastavku suđenja je planirano ispitivanje svedoka saradnika tužilaštva Draška Vukovića, zbog čega je odbrana negodovala.

Lazarević i ostali se terete da su tokom 2008. i 2009. prenosili poverljive policijske informacije Šariću pre pokretanja zvanične istrage za šverc kokaina u oktobru 2009. godine.

U optužnom predlogu se navodi da je Gara prenosio ključne podatke Lazareviću o praćenju Šarićeve grupe, nakon čega je Lazarević te informacije prosleđivao Štrpcu i Raduloviću, a oni Šariću.

To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikacije.

Šariću je u toku ponovljeno suđenje povodom optužbi za krijumčarenje kokaina, kao i suđenje za pranje para i falsifikovanje dokumenata.

broj komentara 0 pošalji komentar