Sud: Izrada odluke za Francuze otmičare još je u toku

Apelacioni sud u Beogradu još nije obajvio odluku u slučaju protiv troje francuskih državljana koji su prvostepenom presudom osuđeni na višegodišnje kazne zatvora zbog otmice male Maše Prenković iz majčinih ruku, jer je u toku njena izrada.

Portparolka suda Mirjana Piljić je precizirala za Tanjug da je pisanje odluke još u toku, te da se njena sadržina za sada ne može objaviti.

Pojedini mediji su, međutim, danas objavili da je Apelacioni sud potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda u Beogradu kojom su troje francuza osuđeni na ukupno 26 godina zatvora zbog otmice Maše.

Javna sednica po žalbama u ovom slučaju održana je 26. oktobra, nakon čega se sudsko veće povuklo na većanje i glasanje na nejavnom delu zasedanja.

Apelacioni sud inače može presudu da potvrdi u celosti, da je preinači ili da je ukine i vrati na novo suđenje.

Troje optuženih Francuza su i dalje u pritvoru Okružnog zatvora u Beogradu, u kojem borave od hapšenja na dan otmice 11. marta 2015. godine.

Prvostepenom presudom Specijalnog suda u Beogradu Sebastijan Branšu osuđen je na 10 godina zatvora, njegova supruga Gorin Aleksis Sandrin Branšu na devet godina, a njena ćerka iz prvog braka Emerin Ulije Kristel na sedam godina zatvora.

Istom odlukom, sud im je izrekao i meru proterivanja stranaca iz Srbije od 10 godina nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Sud nije prihvatio jednu od teza odbrane da su otmičari bili u komunikaciji sa roditeljima male Maše, budući da analizom telefona i kompjutera optuženih i nije pronađen trag komunikacije.

Sebastijan Branšu je izneo svoju odbranu tek na kraju suđenja u završnoj reči tvrdeći da je imao dogovor sa Mašinom porodicom o pozajmici deteta, radi dokazivanja određenih činjenica pred francuskim sudom u postupku za utvrđivanje očinstva koji je vodila njegova pastorka.

Njegova žena, Gorin Aleksis Sandrin Branšu i njena ćerka Emerin Ulije Kristel tvrdile u odbrani da nisu znale ništa o otmici deteta i krivicu prebacile na Sebastijana.

Oni su optuženi da su iz ruku majke oteli trogodišnje Maše Prenković u 2015. u beogradskom naselju Braće Jerković.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti ih za krivično delo otmice maloletnog deteta, izvršene 13. marta u ulici Braće Jerkovića kod broja 227, označivši Sebastijana Branšu Mišela organizatora kriminalne grupe.

Sumnja se da su oteto dete hteli da podmetnu francuskom sudu, kako bi DNK analizom utvrdili da nevenčani suprug trećeoptužene Emerin Ulije Kristel, sa kojim nisu u dobrim odnosima, nije biološki otac deteta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво