Četvorici optuženih uslovne kazne za paljenje ambasade

Viši sud u Beogradu osudio je na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu optuženih za paljenje američke ambasade, 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne počine novo krivično delo u roku provere od dve godine.

Za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti" na po šest meseci zatvora s rokom provere od dve godine uslovno su osuđeni Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet meseci zatvora sa istim rokom provere od dve godine.

Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično delo.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD sa više N. N. lica, razbili prozore na zgradi u koju su posle ubačene baklje, usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

Oni će snositi troškove postupka, dok će troškovi oslobođenih pasti na teret budžeta.

Šteta na Ambasadi SAD iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali Ambasada nije tražila odštetu.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

Ambasada SAD u Beogradu saopštila je da je "teško shvatiti" ishod devetogodišnjeg procesa povodom paljenja američke ambasade u kojem nijedan optuženi nije osuđen na zatvorsku kaznu.

"Primili smo na znanje presudu koju je danas doneo Viši sud u Beogradu", navodi se u saopštenju i ističe da oni podržavaju vladavinu prava, ali i da istovremeno traže da pravda bude zadovoljena u ovom slučaju.

I presudom koja je bila ukinuta optuženima su bile izrečene kazne od šest do deset meseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.

Oni su osuđeni jer su ispred stare zgrade Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Ulici kneza Miloša, "opšte opasnom radnjom izazvali opasnost za život i telo ljudi i imovinu većeg obima".

Nakon mitinga ispred Skupštine Srbije "Kosovo je Srbija", oko 18.30, organizovano su došli do američke ambasade i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kojem je poginuo Novosađanin Zoran Vujović.

Ambasada SAD u ovom postupku nije tražila odštetu, kao ni porodica Vujovića, koji je izgoreo u požaru u Ambasadi.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju ove godine optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična dela "teško delo protiv opšte sigurnosti" i "zloupotreba službenog položaja".

Optužnica je prosleđena sudu 8. maja i još nije potvrđena, odnosno njeno preispitivanje je u toku.

Vest o presudi objavile su i agencije Rojters i AP.

Britanska agencija navela je da je taj "dugo odlagan slučaj zagorčao odnose Beograda i Vašingtona".

Agencija AP prenosi da su američki zvaničnici insistirali da osumnjičeni budu proglašeni odgovornima, ali da dosad niko nije bio zatvoren zbog paljenja Ambasade.

Američka agencija je prenela i izjavu advokata jednog od oslobođenih Želimira Čabrila datu posle izricanja presude, da je napad na Ambasadu bio politički događaj koji je trebalo rešiti "političkim sredstvima".

Rojters navodi da su "srpska vlada i demonstranti besno reagovali nakon proglašenja kosovske nezavisnosti 21. februara 2008".

Britanska agencija ukazuje na to da Srbija smatra Kosovo "svojom istorijskom postojbinom" i da je pokrenula diplomatsku kampanju protiv "otcepljenja tog pretežno etnički albanskog područja".

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво