Vršnjaci napali učenicu u Aranđelovcu

Učenicu Tehničke škole "Mileta Nikolić" u Aranđelovcu napali su školski drugovi i drugarice. Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Ministarstvo prosvete najoštrije osuđuju taj slučaj vršnjačkog nasilja.

"Strašne su scene koje se mogu videti na snimku koji se pojavio na internet portalima. Nedopustivo je bilo kakvo nasilje, a posebno vršnjačko, jer to može ostaviti nesagledive posledice na decu koja su izložena maltretiranju u tom uzrastu", ističe Stefanović u saopštenju.

Naglasio je da će policija u saradnji sa nadležnim tužilaštvom i Centrom za socijalni rad preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti kako bi taj slučaj bio što pre rešen.

"Moramo kao društvo da pošaljemo jasnu poruku da ovakve stvari nisu prihvatljive i da se ne mogu tolerisati", poručio je Stefanović.

Nasilje koje se dogodilo u Tehničkoj školi u Aranđelovcu osudilo je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saopštenju Ministarstvo prosvete navodi da ih je nasilje u školi u Aranđelovcu duboko pogodilo i šokiralo.

"Apsolutno osuđujemo ovakvo ponašanje i iskazujemo zabrinutost. Smatramo da je nedopustivo da se konflikti rešavaju bilo kakvim nasilnim ponašanjem i ovo ministarstvo intenzivno radi na stvaranju bezbednog okruženja u ustanovama", navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Prema informacijama iz škole, odmah po saznanju o nasilju stručni saradnici obavestili su odeljenjskog starešinu, roditelje aktera tog događaja i direktora, koji je odmah obavestio Tim za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Uzete su izjave od učesnika u prisustvu roditelja, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo ističe da je nakon prikupljanja relevantnih informacija pokrenut vaspitno-disciplinski postupak protiv svih aktera tog događaja, kao i da su o svemu obavešteni MUP i Centar za socijalni rad, koji su u okviru svojih nadležnosti započeli dalju proceduru.

"Ministarstvo je angažovalo sve svoje stručne kapacitete, u reagovanje je uključena Školska uprava Kragujevac, a u školu će biti hitno upućena i Republička prosvetna inspekcija u saradnji sa zaduženima za zaštitu od nasilja u Ministarstvu radi utvrđivanja stanja i činjenica i predlaganja mera i aktivnosti koje treba preduzeti", zaključuje se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Oglasio se i predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović koji je istakao da takozvani "Aleksin zakon" mora što pre doći na na dnevni red Skupštine.

"Ovakve pojave ne smemo više tolerisati, nego moramo svi da se uključimo u borbu protiv ove epidemije koja je jača i od malih boginja", navodi se u Omerovićevoj pisanoj izjavi.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво