Izbegao plaćanje 37 milona dinara poreza

Poreska uprava podnela je krivične prijave protiv tri osobe zbog sumnje da su umešane u utaju poreza kojom je oštećen budžet za 37 miliona dinara.

Poreska uprava podnela je Opštinskom javnom tužilaštvu u Novom Sadu krivičnu prijavu protiv osnivača i direktora preduzeća  "Gala komerc d.o.o." G.M. iz Veternika, odgovornog lica u "Joja investmens d.o.o." R.J. iz Leskovca i odgovornog lica u "NS dihem trade d.o.o." P.L. iz Novog Sada zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo utaje poreza.

U nameri da izbegne plaćanje poreza, G.M. je u oktobru i novembru 2007. godine upotrebio u lične svrhe otkupljene poljoprivredne proizvode koji čine imovinu preduzeća u iznosu nešto većem od 196 miliona dinara, saopštila je Poreska uprava.

Da bi prikrio upotrebu imovine u lične svrhe i stvorio privid daljeg prometa robe, G.M. je sačinio 174 lažna izlazna računa o prodaji robe preduzećima "Joja investmens" i  "NS dihem trade".

Proverom je utvrđeno da u tom periodu ta preduzeća nisu obavljala poslovnu delatnost, odnosno da promet nije obavljen.

Na taj način G.M. je ostvario prihod fizičkog lica i time izbegao obračun i plaćanje poreza na dohodak građana na druge prihode.

Tim radnjama budžet Srbije oštećen je za nešto više od 37 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

broj komentara 0 pošalji komentar