Odloženo suđenje Darku Šariću

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu odloženo je zbog izostanka branioca drugooptuženog Gorana Sokovića, advokata Marka Kljajevića.

Kljajević se nije pojavio zbog zdravstvenih problema, a advokat Dragan Plazinić, koji je imao zameničko punomoćje, nije želeo da ga menja "napamet" jer se nije konsultovao sa njim pre današnjeg suđenja.

Iako se tužilac usprotivio novom odlaganju suđenja podsećajući da je Plazinić u postupku učestvovao od početka i drugooptuženom Goranu Sokoviću već pružao odbranu, sud je odložio suđenje.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić je brojne izostanke advokata zbog kojih odlažu suđenja prokomentarisao da imaju za cilj odugovlačenje postupka i puštanje Šarića iz pritvora.

"Sve ovo je usmereno da se ishoduje puštanje Darka Šarića iz pritvora", rekao je tužilac Ivanić i dodao da odbrana želi da probije suđenje u razumnom roku kako bi do ovoga došlo.

Sudija Siniša Petrović prekinuo je tužioca rekavši da je degutantno da komentariše odluku suda.

Stavu tužioca usprotivio se i Šarić navodeći da se i sam nervira što se suđenja odlažu jer jedva čeka da čuje prisluškivane razgovore u kojima se, kako kaže, vidi da mu je tužilaštvo pokralo imovinu i da ju je dalo Nebojši Joksoviću, svedoku saradniku tužilaštva u ovom postupku.

Ivanićev predlog da se postupak u odnosu na Sokovića razdvoji sud je takođe odbio, sa glavnim razlogom što je Soković označen kao suorganizator grupe i jer mu se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, sada već punih osam godina. 

Ponovljeno suđenje Šariću i ostalima za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu, počelo je krajem septembra 2016. godine. 

Na početku ponovljenog suđenja Šarić i svi ostali su negirali dela za koja se terete, dok je tužilaštvo ostalo pri svojim optužbama i predloženim dokazima.

Osim Šarića, suđenje se ponovlja i prema Goranu Sokoviću koji je u bekstvu, Željku Vujanoviću, Rodoljubu Raduloviću koji je takođe u bekstvu, zatim Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu koji je u bekstvu Nikoli Dimitrijeviću, Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo se sudi i odbeglim Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu, kao i svedocima saradnicima Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću.

Na optuženičkoj klupi ovog puta zajedno sa Šarićem su Mihailo Đoković, koji je osuđen u posebnom postupku nakon što je prošle godine uhapšen u Italiji i potom izručen Srbiji, kao i Darko Tošić koji je takođe bio osuđen u odsustvu, ali je letos izručen iz Holandije.

Šarić je sada jedini iz grupe optuženih koji se nalazi u pritvoru, dok se ostali, koji nisu u bekstvu, brane sa slobode.

Prvostepenom presudom, koja je ukinuta, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mašić su pravosnažno oslobođeni optužbi u tom procesu, jer je Apelacioni sud u odnosu na njiih potvrdio prvostepenu presudu, dok je devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupi ranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice i trajno im je oduzeta sporna imovina.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru. Pre toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bekstvu.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe usledilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji "Balkanski ratnik".

Prema stavu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu, Specijalni sud će u presudi nakon ponovljnog suđenja morati da iznese jasne razloge povodom pravnog pitanja u vezi mogućnosti primene instituta - produženog krivičnog dela kod neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Pored toga, moraće da konkretizuje radnje okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog dela.

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove.

Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво