Presuda Mladiću 22. novembra

Prvostepena presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra, saopštio je Haški tribunal.

Presudu će doneti sudsko veće na čelu sa sudijom Alfonsom Orijeom, a biće objavljena u sudinci "jedan", sa početkom u 10 sati.

Reč je o prvostepenoj presudi, na koju će moći da se žale i haško tužilaštvo i Mladićeva odbrana.

Haško tužilaštvo je u završnoj reči krajem prošle godine zatražilo od sudskog veća da Mladića osudi na doživotni zatvor, uz obrazloženje da bi kraća kazna bila "uvreda za žrtve, žive i mrtve i uvreda za pravdu", dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Optužnica Mladića tereti za genocid, progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje, kao i za zločine protiv čovečnosti.

U dodatnih pet tačaka, Mladić je optužen i za ubistvo, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca i kršenje zakona i običaja rata.

Suđenje generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

Mladić je uhapšen maju 2011. godine i nakon 12 godina skrivanja, izručen je Hagu.

Vlada Srbije nedavno je na zahtev njegovih branilaca i porodice dala garancije za Mladićevo puštanje na privremenu slobodu iz pritvora Haškog tribunala radi lečenja, a odgovor Haga se i dalje čeka.

Bramerc: Slučajevi Mladića i Karadžića od najveće važnosti

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da su slučajevi Ratka Mladića i Radovana Karadžića od najveće važnosti.

"Mladićev i Karadžićev slučaj su među najvažnijim, ako ne i najvažniji slučajevi, kao što smatramo da je Mladić bio glavni arhitekta politike etničkog čišćenja u brojnim opštinama u Bosni. On se smatra i glavnim odgovornim za genocid u Srebrenici, kao i za granatiranje i snajperske napade u Sarajevu od 1992. do 1995. godine", rekao je Bramerc novinarima, prenosi Rojters.

Mladićev advokat Dragan Ivetić rekao je Rojtersu da je Tužilaštvo tokom suđenja, koje je počelo 2011. godine, pogrešno navodilo činjenice i dokaze.

"Očekujemo poštenu presudu, a to je puna oslobadajuća presuda", rekao je Ivetić.

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić 2016. godine je prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво